Hlavní obsah

Přehledně: Proč jít před Vánoci na antigenní test a čím se liší od PCR

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Plošné testování se rozběhlo už 16. prosince a lidé ho mohou bezplatně podstoupit opakovaně, nejčastěji však jednou za pět dní.

Reklama

Češi se mohou do půlky ledna nechat bezplatně vyšetřit na koronavirus pomocí antigenních testů. Plošná akce má zabránit šíření viru hlavně během Vánoc. Co vám test ukáže a jak je spolehlivý?

Článek

Plošné vyšetřování Čechů na koronavirus pomocí antigenních testů začalo ve středu a zatím je o něj zájem. Odběrová místa musela navýšit kapacitu především předvánočních termínů.

Ministerstvo zdravotnictví testy prezentuje jako rychlou pomůcku proti šíření nákazy - oproti PCR testům se ale liší. Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky ohledně plošného testování.

Jak antigenní test funguje?

Podobně jako PCR testy hledají i ty antigenní známky viru, které jsou aktuálně přítomné v těle. Liší se tak od testů protilátkových, které zjišťují, zda člověk nákazu v minulosti prodělal.

Zároveň se však PCR a antigenní metoda liší hned v několika ohledech - především každá detekuje něco jiného - a to přesto, že odběr u obou probíhá výtěrem z nosohltanu. Antigenní test ve vzorku pátrá po bílkovině, která se objevuje na povrchu viru. PCR jde po genetické informaci - v laboratoři se nukleová kyselina násobně zmnoží, a test je tak schopný detekovat i velmi malé stopy viru - metoda je tak o dost citlivější. V některých případech může dešifrovat dokonce i zbytky už mrtvého viru.

Naopak antigenní test se zabývá jen takovým množstvím, které se ve vzorku nachází. K vyhodnocení není třeba laboratoř ani několikahodinové čekání - výsledek má vyšetřovaný člověk přibližně do dvaceti minut.

Je antigenní test spolehlivý?

Přes nástup širšího používání antigenních testů zůstává PCR metoda „zlatým standardem“ vyšetřování covidu-19. Podle odborníků to nicméně neznamená, že by byly antigenní testy špatné, jen je nutné s nimi správně zacházet a interpretovat jejich výsledky. Kvitovali zejména použití v domovech seniorů, kde se testy každý týden opakovaly.

Test by měl prokázat, zda je vyšetřovaný v danou chvíli infekční. Nicméně na rozdíl od citlivé PCR metody nemusí hlásit nebezpečí, je-li v organismu viru málo a nákaza nepropukla.

Co znamená citlivost testu?

U testů se hodnotí citlivost a specificita. Citlivost (senzitivita) testu vyjadřuje, jaký podíl ze vzorků, které mají mít správně pozitivní výsledek, vyhodnotí tento test jako pozitivní. Specificita znamená, jaký podíl vzorků, které mají mít správně negativní výsledek, vyhodnotí tento test jako negativní. Obě hodnoty se vyjadřují v procentech.

Proti plošnému použití testů vystupovala v minulosti například Společnost pro lékařskou mikrobiologii. Studie Ústavu lékařské mikrobiologie 2. LF UK a FN Motol v říjnu prokázala senzitivitu testů jen okolo 70 procent.

Vláda si však na podzim nechala udělat vlastní studii zaměřenou zejména na to, zda jsou antigenní testy pro masové použití vhodné, a z jejích závěrů vyšlo, že tomu tak je. „Senzitivita u velké části testů se pohybuje kolem 90 procent i více, což bylo pro nás velmi zásadní zjištění,“ řekla tehdy viroložka Hana Zelená z ostravského zdravotního ústavu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) antigenní test kvůli nižší přesnosti, než má metoda PCR, několikrát přirovnal k hrabání hráběmi, kterými se z louky podaří dostat ty největší kameny.

Jak naložit s výsledkem?

Při plošném testování se nakonec vsadilo na určitý kontrolní mechanismus. Pozitivní výsledek u lidí bez příznaků musí být ještě potvrzen PCR testem. U lidí s příznaky se diagnóza považuje za potvrzenou a začíná pro ně platit povinná 10denní izolace. V případě přetrvávajících příznaků končí až čtyři dny po jejich vymizení.

Nemá-li člověk příznaky a antigenní test vyjde negativně, nejsou třeba žádná karanténní opatření. „Negativní výsledek ale zcela nevylučuje možnost, že se stanete infekčním v blízkém časovém odstupu od vyšetření,“ dodává ministerstvo. Pokud naopak člověk příznaky nemoci má a test byl přesto negativní, měl by podle instrukcí co nejdříve zavolat svému praktickému lékaři, o všem ho informovat a domluvit se na dalším postupu.

Proč mám na test před Vánoci jít?

Přestože antigenní testy nejsou tak citlivé jako testy PCR, měli by je lidé podle ministerstva podstoupit. Mohou tak zjistit, zda jsou infekční, což může zabránit šíření nákazy během svátků, kdy se předpokládá, že se lidé budou v rodinách více stýkat.

„Ověříte si, zda jste infekční, pomůžete zjistit, jaká je epidemická situace, zjistíte, že proděláváte akutní onemocnění covid-19, a můžete včas přijmout opatření,“ vyjmenovala hlavní hygienička Jarmila Rážová důvody, proč by lidé měli na test přijít.

Plošné antigenní testování je dobrovolné a bezplatné - hradí ho pojišťovna.

Reklama

Doporučované