Hlavní obsah

Svatby, pohřby, sport. Jaké změny schválila vláda

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

Vláda v pondělí rozhodla o drobných změnách v každodenním životě. Týkají se sportu či školy. Zástupci kabinetu rovněž představili nové kompenzační programy pro podnikatele.

Článek

Vláda v novém složení představila další opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Týkají se především sportování, návratu dětí do škol a také nových kompenzací.

Sport

Novinkou je upřesnění toho, jak mohou sportovci nově trénovat. Po víkendových zmatcích se epidemiologická skupina Ministerstva zdravotnictví shodla na tom, že trénink bude možný po skupinkách o dvou hráčích. Na hřišti takovýchto skupin bude moct být až 6 a jednotlivé skupiny mezi sebou musí dodržet desetimetrové rozestupy.

Ošetřovné pro rodiče autistů

Děti, které se z jakéhokoliv důvodu nezúčastní povinného testování, musí zůstávat doma na distanční výuce. Jejich rodiče v takovém případě však nedostávají ošetřovné. To se od úterý 13. dubna změní u rodičů autistických dětí. „Pokud mají potvrzení lékaře, rodiče na ošetřovné mají nárok,“ upřesnil nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Vyučování

Vláda rovněž schválila šestičlenné konzultační skupiny pro žáky závěrečných ročníků a také pro další žáky ohrožené studijními neúspěchy. Toto nařízení podle ministra bude platit od 19. dubna.

Naopak zatím se ještě neobnoví výuka na středních a vyšších odborných školách a v posledních ročnících vysokých škol. Skupina MeSES navrhla její obnovení až nejdříve od 26. dubna dle epidemické situace. Přesné termíny ale ministr nechtěl uvádět. „Jak se říká v USA - chceme mít data, nikoliv datumy,“ řekl.

Svatby a pohřby

Petr Arenberger informoval, že svatby a pohřby bude možné pořádat uvnitř i venku v maximálně 15 lidech.

Setkávání

Vláda dnes opět potvrdila návrat k opatření, kdy se venku i uvnitř mohou sejít maximálně dva lidé. „Mimořádné opatření jsme konzultovali s řadou právníků. Byli jsme ubezpečeni, že je rozhodující, že umíme zdůvodnit, proč je takové mimořádné opatření v tom okamžiku potřebné,“ vysvětlil ministr zdravotnictví. Pandemický zákon totiž hovoří o tom, že vláda může omezovat počty lidí pouze na „akcích“, bez bližší specifikace.

Kdy ke kadeřnici?

Služby jako kadeřnictví, pedikúra a další zatím zůstávají uzavřené. Ministři zatím jen naznačili, kdy by se Češi mohli jít po dlouhé době opět nechat ostříhat nebo si upravit nehty. Nebude to dříve než 26. dubna. „Změna systému, kterou připravujeme, bude spočívat v tom, že doba by neměla být kratší než 14 dní od posledního rozvolnění, tedy nejkratší možná doba by měla být 26. dubna. Navhrhovali jsme, aby se jako první otevřely takzvaně nenahraditelné služby jako jsou právě kadeřník či pedikúra,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Zda se kadeřnictví otevřou v nejbližším možném termínu však bude záležet na vývoji situace, zástupci kabinetu uvedli, že nechtějí nic uspěchat.

Sekvenování vzorků

Vláda dnes uvolnila více než 160 milionů korun na takzvanou sekvenaci vzorků, která umožní v laboratořích sekvenovat 4 800 vzorků měsíčně. „Dnes nejsme schopni zjistit, jestli tu necirkuluje nějaká jiná nebezpečnější mutace. Takzvané next generation sequencing může upozornit na to, že se něco děje, že se mutace kombinují nebo objevují nové,“ vysvětlil Arenberger vznik nového dotačního programu.

Nové kompenzační programy

Ministr průmyslu a obchodu Havlíček představil nové kompenzační programy pro podnikatele zasažené koronavirovou krizí. Nový plošný program Covid 2021 kompenzuje firmám. 500 korun na zaměstnance, nyní bude kompenzovat období od ledna do března letošního roku. „Dnes během prvních sedmi hodin jsme přijali 1 844 žádostí za 546 milionů korun. Zájem je veliký,“ uvedl Havlíček.

Další program s názvem Covid nepokryté náklady spustí za týden. Tento bude kompenzovat 60 procent nákladů. „Není možné je vzájemně kombinovat, ale je možné je kombinovat s programy antivirus,“ dodal Havlíček. Vláda schválila také investiční program Covid 3 Invest, který firmám přislíbí investiční záruky. Umožní zaručení úvěrů až po dobu 6 let podnikům do 250 zaměstnanců a podnikům o 251 až 500 zaměstnancích. „U menších firem zaručí až 90 procent u úvěrů do 50 milionů korun nebo 50 procent u úvěrů do 90 milionů korun. U větších podniků to bude záruka do výše 80 procent u úvěrů do 50 milionů a padesátiprocentní záruka u úvěrů do 80 milionů,“ vyjmenoval Havlíček.

Reklama

Doporučované