Hlavní obsah

Přehledně: Takto razantně vláda ztíží život neočkovaným

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vláda rozhodla o tom, že k prokázání bezinfekčnosti například ve službách, restauracích nebo hotelech už nebude stačit antigenní nebo PCR test.

Článek

Kabinet Andreje Babiše ve čtvrtek schválil zásadní změnu proticovidových opatření v Česku. Dalšími opatřeními se bude zabývat v dalších dnech.

Seznam Zprávy přinášejí přehled opatření, o kterých vláda rozhodla na svém čtvrtečním jednání:

Zákaz vstupu bez očkování nebo prodělání nemoci

Opatření s účinností od 22. listopadu se týká zavedení režimu ve službách, gastronomii, ubytovacích zařízeních nebo na kulturních a sportovních akcích. Člověk se může prokázat kompletním očkováním nebo proděláním nemoci. Nebude se uznávat antigenní, ani PCR test.

Úplná výjimka z tohoto opatření bude platit jen pro děti do 12 let. Děti od 12 let, lidé s kontraindikací k očkování a lidé, kteří očkování právě podstupují, se budou moci i nadále prokázat negativním PCR testem. Z veřejného pojištění jim jich bude proplaceno 5 měsíčně.

Povinné testování ve firmách

Neočkovaní lidé se budou muset v práci povinně testovat, a to jednou týdně. Vláda umožní i využití samotestů, zaměstnavateli na ně bude přispívat. Kabinet se na zavedení tohoto opatření shodl, schvalovat přesné znění bude v pátek.

Řešit se bude ještě to, zda povinné testování ve firmách nenařídit i pro očkované starší 60 let. „Zítra také předloží Ministerstvo práce a sociálních věcí návrh ošetřovného a izolačky, a to proto, aby se lidé nebáli chodit do karantény a do izolace,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Ministerstvo vnitra předloží také návrh na zavedení home office pro orgány a instituce státní správy. Soukromým firmám vláda využití home office silně doporučuje.

Testování na školách

Plošné testování na školách bude pokračovat i po dalších dvou kolech naplánovaných na 22. listopadu a 29. listopadu. Půjde i nadále o antigenní samotesty. „Chceme postup, kdy pozitivní žák jde do izolace, ostatní nikoli, jsou jen testovaní. Chceme to udělat tak, aby automaticky nechodily do karantény celé třídy,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Studenti na vysokoškolských kolejích se už nebudou smět testovat samotesty. Budou se muset prokázat jednou týdně testem z laboratoře. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tento krok zdůvodnil mimo jiné tím, že se v praxi objevovaly případy, kdy se s testy podvádělo.

Proplácení testů

Zdravotní pojišťovny nebudou lidem dál proplácet antigenní testy. Očkovaní mají možnost nechat se otestovat PCR testem dvakrát za měsíc. Děti od 12 let, lidé se započatým očkováním a lidé s kontraindikací budou mít hrazeno 5 PCR testů měsíčně.

Návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů

Návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních se mohou nově prokázat PCR testem nebo profesionálně udělanými antigenními testy. V těchto případech se ruší možnost samotestu. „Na návštěvu bude moci jít pouze osoba, která nevykazuje klinické příznaky onemocnění covid-19, byla kompletně naočkovaná, nebo prodělala nemoc, nebo má nejdéle 72 hodin platný negativní výsledek PCR testu,“ píše se v tiskové zprávy vlády.

Vláda se kvůli úpravě opatření proti šíření covidu-19 sejde znovu v pátek v poledne, kdy rozhodne o přesném textu usnesení. Po dnešním zasedání to řekl premiér v demisi Andrej Babiš. Pokračovat v jednání bude kabinet v pondělí večer, kdy ministři budou jednat o kompenzacích pro firmy.

Končící vláda o budoucnosti koronavirových pravidel začala jednat toto pondělí, kdy však ministři po třech hodinách k žádnému rozhodnutí nedospěli. Dnes rozhodli o zavedení pravidel podobných tzv. bavorskému modelu, ale s některými rozdíly, řekl Babiš.

Reklama

Doporučované