Hlavní obsah

Neopouštějte kraj. Přehledně opatření, která navrhuje Babišova vláda

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Seznam Zprávy mají k dispozici dokument se seznamem opatření, jež vláda navrhuje zavést. Zaslala ho opozici, která se k nim má na dnešním jednání s premiérem vyjádřit. Vláda žádá i podporu pro prodloužení nouzového stavu.

Článek

Premiér poslal ve středu odpoledne opozičním lídrům dokument, v němž je popsána aktuální špatná situace v Česku. Dokument má tři stránky a hned v úvodu je 6 bodů, proč vláda navrhuje zásadní opatření pro omezení dalšího šíření epidemie koronaviru.

Proč je třeba zavést zásadní opatření pro omezení dalšího šíření epidemie covidu-19

- Kontinuální růst počtu případů covidu-19, současné denní hodnoty jsou v mezitýdenním srovnání o 25 % vyšší.

- Více než 30% nárůst v mezitýdenním srovnání v Praze, Středočeském, Plzeňském, Ústeckém a Zlínském kraji.

- V 52 okresech ze 77 okresů je sedmidenní incidence vyšší než 500 případů na sto tisíc obyvatel, v 17 okresech pak sedmidenní incidence vyšší než 1 000 případů na sto tisíc obyvatel.

- Nárůst počtu případů ve věkové kategorii 65+, aktuálně hlášeno přes 1 400 případů u této skupiny v průměru denně.

- Situace v oblasti nemocniční péče je i nadále vysoce nepříznivá vzhledem nejen k narůstajícímu počtu celkových hospitalizací, ale zejména počtu pacientů v těžkém stavu vyžadujících vysoce intenzivní péči. Aktuálně hospitalizováno více než 6 800 pacientů, 1 300 pacientů na jednotkách intenzivní péče. Vysoké počty na JIP ve většině krajů. Aktuální kapacity se blíží své hranici, jsou nutné mezikrajské transporty pacientů.

V dokumentu, který ve středu odpoledne dostali předsedové opozičních stran a Seznam Zprávy ho mají k dispozici, je také seznam zásadních opatření, jež vláda navrhuje zavést.

Která z nich ale nakonec začnou platit, je stále nejisté. Vláda o opatřeních bude jednat ještě ve čtvrtek večer, právě po jednáni s opozicí. Níže přinášíme celý návrh.

Jaká zásadní opatření se navrhují zavést nebo udržet k zamezení šíření epidemie?

- Povinné nošení FFP2 respirátorů, zdravotnických obličejových masek nebo obdobných prostředků na veřejnosti i v zaměstnání (výjimky pro některé provozy – rizikové práce, děti do 15 let, které však budou mít roušku, vnitřní prostory staveb mimo intravilán obce).

- Povinné testování antigenními testy (včetně možnosti samotestování) pro zaměstnance ve firmách.

- Důrazné doporučení, aby všichni zaměstnanci, u kterých to z provozních důvodů je možné, pracovali na dálku (home office).

- Uzavření všech škol a mateřských škol, bude zachována existence určených škol a mateřských škol pro nezbytná povolání jako zaměstnanci integrovaného záchranného systému, poskytovatelů zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví apod.

- Omezení prodeje jen na nezbytně nutné zboží, navrhuje se ponechat ve výjimkách jen:

1. prodejny potravin,

2. prodejny pohonných hmot a dalších potřeb pro provoz motorových vozidel,

3. prodejny hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží,

4. lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků,

5. prodejny malých domácích zvířat,

6. prodejny krmiva a dalších potřeb pro zvířata,

7. prodejny brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží,

8. prodejny novin a časopisů,

9. prodejny tabákových výrobků,

10. prádelny a čistírny,

11. provozovny servisu a oprav silničních vozidel,

12. prodejny náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím,

13. provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilek zakoupených distančním způsobem,

14. pokladny prodeje jízdenek,

15. provozovny servisu výpočetní a komunikační techniky, audio a video přijímačů, spotřební elektroniky,

16. zámečnictví a provozovny servisu dalších výrobků pro domácnost,

17. provozovny pohřební služby, provádění balzamování a konzervací, zpopelňování lidských pozůstatků nebo lidských ostatků, včetně ukládaní lidských ostatků do uren,

18. prodejny domácích potřeb a železářství, přičemž za domácí potřeby se nepovažuje nábytek, koberce a jiné podlahové krytiny,

19. prodejny dětského oblečení a dětské obuvi,

20. vozidla taxislužby,

21. provozovny, v nichž jsou realizována psychodiagnostická vyšetření, která jsou nedílnou součástí výběrových řízení a následně nezbytnou podmínkou stanovenou právními předpisy pro výkon určité činnosti.

- Nadále zákaz poskytování služeb v provozovnách a omezená možnost ubytování.

- Pokračování zákazu nočního vycházení mezi 21:00 a 5:00 s omezenými výjimkami.

- Uložení povinnost pohybovat se pouze v kraji, kde má osoba bydliště, s výjimkami např. cesty do zaměstnání a k výkonu podnikatelské činnosti, cesty do zdravotnického zařízení.

- Nutné vymáhání opatření policií.

V dokumentu se také píše, co nelze nařídit bez nouzového stavu. Jde o zákaz nočního vycházení, omezení pohybu ve stanovené vzdálenosti od bydliště, omezování shlukování lidí na veřejnosti nebo nařízení pracovní povinnosti potřebným zaměstnancům – výpomoc v přetížených nemocnicích.

Poslanci se sejdou k vládní žádosti o souhlas s prodloužením nouzového stavu v pátek ráno. Schůzi svolal předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Vláda chce stav nouze prodloužit do konce března kvůli zhoršující se epidemické situaci. Potřebuje hlasy aspoň části opozice, s níž by měla dál vyjednávat.

Jediný, kdo zatím jasně řekl, že nepodpoří v pátek nouzový stav, je SPD. Ostatní opoziční strany se budou rozhodovat většinou na svých poslaneckých klubech a také podle výsledků jednání s vládou.

Reklama

Doporučované