Hlavní obsah

Přehledně: Toto jsou nová pravidla pro nošení roušek

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil nová plošná opatření.

Reklama

Roušky se - alespoň částečně - vrací do života Čechů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch kvůli nárůstu nakažených znovu zavádí jejich nošení na některých místech.

Článek

Už od soboty si Češi musí nasadit roušky na hromadných akcích ve vnitřních prostorách nad 100 lidí. Od pondělí se pak zakazují vnitřní akce nad 500 lidí. Praha navíc od pondělí zavádí povinnost nosit roušky v nepobytových zdravotnických zařízeních, například v čekárnách u lékaře a v lékárnách.

Omezení platí plošně pro celou republiku. Míří především na sportovní a kulturní akce, jako jsou například koncerty nebo taneční párty. Týká se ale i svateb a pohřbů.

Ministr zdravotnictví zdůraznil, že opatření se týká pouze organizovaných akcí - pokud se například v baru sejde více než 100 lidí „neorganizovaně“, roušky mít nemusí. „Pokud to bude tak, že lidé jdou do baru, kde si sednou a popíjí, tak tam to není hromadná akce,“ uvedl Vojtěch.

Stejně tak nevadí, pokud se více než stovka různých lidí sejde v restauraci na oběd. Pokud se však ve stejné restauraci bude konat svatba s více než sto hosty, rouška bude nutná. Povinnost nosit roušky se netýká MHD (výjimkou zůstává pražské metro) ani supermarketů.

„Vnímáme, že čísla jsou zvýšená. Jde o nárůsty, které jsou relativně vysoké, ale na druhou stranu nejsou rovnoměrně rozšířeny a stále se jedná o lokální ohniska nákazy, byť je těch ohnisek více,“ uvedl Vojtěch na tiskové konferenci.

Důvodem celoplošných opatření je zhoršující se epidemiologická situace v České republice. Nejhorší čísla jsou v Moravskoslezském kraji, na Jablonecku a v Praze.

V Praze je zvýšený počet nemocných způsoben hlavně akcí v pražském klubu Techtle Mechtle, kvůli které se nakazilo celkem 109 lidí.

„Nemůžeme hovořit o tom, že situace je alarmující. Na druhou stranu zde existuje riziko kumulativního šíření nemoci. Jedná se tak o preventivní opatření,“ vysvětlil ministr zavedení plošných opatření.

Omezení hromadných akcí schvalují i epidemiologové. „Hromadné akce jsou samozřejmě rizikem, proto se nějakým způsobem regulují. A hromadné akce uvnitř budov jsou větším rizikem než hromadné akce venku,“ řekl Rastislav Maďar Seznam Zprávám ve čtvrtek.

Vojtěch na tiskové konferenci oznámil, že počty hospitalizovaných pacientů se nezvyšují a zdravotnictví není přetíženo. „V Nemocnici Na Bulovce mají jen jednoho pacienta na jednotce intenzivní péče pozitivního na covid-19,“ řekl Vojtěch.

„Pozitivní také je, že nemáme stále nijak zvlášť zasaženou tu nejrizikovější populaci, což jsou lidé nad 65 let. Počet je velmi nízký,“ dodal.

Co se týče lokalit, které jsou zasažené koronavirem, ohniska na Jihlavsku a Kutnohorsku jsou podle Vojtěcha vyhaslá. Stejně tak se podle ministra uklidnilo ohnisko v OKD. Problém je v současnosti v Praze a na Vysočině.

Mimo celoplošná opatření stále zůstávají i omezení v epidemiologicky rizikovějších oblastech.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji je od pátku od sedmi hodin povinné nošení roušek pro návštěvníky ve všech zdravotnických zařízeních, v lékárnách a ve vybraných zařízeních sociálních služeb. Důvodem je rostoucí počet nakažených, především pak na Jablonecku a v Jablonci nad Nisou, kde je hned několik ohnisek.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji budou od pátku od 07:00 opět povinné roušky v ambulancích praktických lékařů, sociálních zařízeních a lékárnách.

Obec Vlčnov

Na území obce Vlčnov lidé musí nosit roušky v MHD a jiných dopravních prostředcích, u kadeřnice či na manikúře, ve všech maloobchodních prodejnách, v nákupních centrech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a na venkovních a vnitřních akcích. A dokonce i na všech místech, kde je vzdálenost od ostatních menší než 1,5 metru. Navíc jsou povoleny akce pouze do 500 osob a musí být zachován odstup alespoň 1,5 metru.

Moravskoslezský kraj

V Moravskoslezském kraji musí obyvatelé a všichni, kdo kraj navštíví, nosit roušku ve všech vnitřních prostorách a stejně tak uvnitř všech motorových vozidel včetně MHD a taxi. Stejně tak zde musí přeshraniční pracovníci doložit negativní test na koronavirus. Provozovny stravovacích služeb zde musí být uzavřeny mezi 23. a 8. hodinou. Od pátku se ale část protiepidemických opatření rozvolní: tamní hygienici například povolují konání venkovních kulturních akcí do 1000 lidí ale budou muset mít návštěvníci roušky. Výjimku z opatření má ale Bruntálsko, kde se roušky budou nosit jen ve zdravotnických zařízeních.

Kutnohorsko

Na Kutnohorsku je zakázáno kvůli epidemiologické situaci navštěvovat zdravotnická zařízení s lůžkovou péčí s určitými výjimkami. Stejně tak jsou zakázané návštěvy v sociálních zařízeních. Opatření ale skončí k páteční půlnoci.

Jihlava a Telč

V Jihlavě a Telči platí nošení roušek v motorových vozidlech a v městské hromadné dopravě, dále pak například v kadeřnictví a v podobných zařízeních. Roušky jsou zde povinné i v maloobchodních prodejnách, v nákupních centrech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních, na veřejných akcích a tam, kde není možné dodržet rozestup 1,5 metru.

Hlavní město Praha

V Praze nadále platí povinnost nosit roušky v metru. Od pondělí se povinnost rozšiřuje i na nepobytová zdravotnická zařízení, například v čekárnách u lékaře a v lékárnách.

Reklama

Doporučované