Hlavní obsah

Přehledně: Toto jsou nová pravidla pro nošení roušek

Foto: Shutterstock.com

Roušky budou od 1. září opět povinné ve veřejné dopravě i vnitřních prostorách.

Reklama

Roušky se vrací do života Čechů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil nová preventivní opatření proti šíření koronaviru.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po jednání Rady vlády pro zdravotní rizika oznámil, že od prvního září musí Češi na některých místech opět nasadit roušky.

Zakrýt si ústa a nos bude povinné ve veřejné dopravě včetně meziměstských spojů, v obchodech, úřadech, na poštách a vnitřních hromadných akcích. Opatření nebude platit pro kanceláře či provozovny se zaměstnanci nebo pro restaurace.

Vojtěch opatření zdůvodnil tím, že se od začátku školního roku budou lidé více potkávat mezi sebou.

„Po létě zhruba dva miliony lidí začnou migrovat do škol, začne se více lidí pohybovat v městské hromadné dopravě a začne být mnohem větší sociální kontakt mezi lidmi. Na to musíme reagovat preventivními opatřeními,“ řekl ministr zdravotnictví.

Roušky budou muset nasadit také studenti ve školách s výjimkou tříd – tedy například na chodbách. Jedná se o stejné opatření, které platilo na jaře v první fázi koronavirové krize.

Na seznam výjimek se čeká

Výjimky z nošení roušek budou podobné jako na jaře. Tehdy nemuseli roušky nosit například autisté nebo děti do dvou let. Ministr Vojtěch zatím seznam výjimek nezveřejnil, jako příklad jmenoval například lidi s psychickým onemocněním, pro které by byla rouška komplikací.

„Nic se nemění na povoleném počtu účastníků hromadných akcí. Na vnitřních akcích může být maximálně 500 osob a na venkovních akcích bude moci být až tisíc účastníků,“ uvedl Vojtěch. Při rozdělení publika do oddělených sektorů po tisíci, může být přítomno až pět tisíc lidí.

U vnitřních akcí může být maximálně pět sektorů po 500 lidech. V divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly nebude od září nutné nechávat neobsazené každé druhé místo, dodal Vojtěch. Povinné bude ale nošení roušek.

„Jsou tři základní preventivní opatření: dezinfekce, sociální distance a nošení roušek. Berme to jako preventivní opatření, protože nás čeká složitý podzim a vysoká sociální interakce,“ uvedl.

Zkrácená karanténa

Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula zároveň oznámil, že karanténa kontaktů a izolace nakažených bez příznaků budou zkráceny ze čtrnácti na deset dnů. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové budou nová pravidla pro karanténu platit od 24. srpna.

Izolace nebo karanténa skončí i bez provedení nového testu. Podle Prymuly budou výjimky, test bude vyžadován u zdravotníků, pracovníků v sociálních službách nebo lidí se sníženou imunitou.

Reklama

Doporučované