Hlavní obsah

Přehledně: Jak od pondělí zpřísnila covidová opatření, aby přiměla lidi k očkování

Foto: David Neff

Testování už nebude zadarmo.

Reklama

aktualizováno •

Od pondělí si lidé v Česku musí začít platit testy na covid. Současně se zkrátí jejich platnost. A například v hospodách má nově obsluha povinnost kontrolovat bezinfekčnost hostů.

Článek

První listopad přinesl zásadní změny v opatřeních proti šíření koronaviru.

Co přesně je od pondělí jinak?

Testy budou placené, má to motivovat k očkování

Lidé, kteří nemají výjimku nebo jim to neurčí lékař, začnou za testy na koronavirus platit. A to jak za antigenní, tak za PCR. Zprvu vláda plánovala zpoplatnění testů až od začátku prosince, rozhodla se ale termín o měsíc zkrátit. Důvodem je přimět lidi k očkování.

„Není nic špatného, pokud to stát udělá. A nejsme to jen my, Německo to zrušilo od 11. října. Ty státy jasně říkají: Očkování je pro nás priorita. A my to říkáme taktéž,“ uvedl před časem ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Změnu termínu prý ministerstvu poradily klinické skupiny.

Bezplatné testování tak budou mít jen děti do 18 let. A rovněž lidé, kteří se očkovat nemohou, případně ti, jimž test indikuje lékař či krajská hygiena. V praxi to znamená, že jde o lidi po kontaktu s nakaženým nebo pokud se u nich objeví covidové příznaky.

Foto: Chytrá karanténa

Jak je to nově s testy.

„Jsou tam výjimky u osob do 18 let, pro osoby, které se nemohou očkovat, pro ty, kteří jsou očkovaní nebo rozočkovaní, tedy mají za sebou alespoň první dávku. Jim nadále budou testy hrazeny,“ upřesnil Vojtěch.

Zastavení proplácení testů má motivovat lidi k vakcinaci. Tento krok ale nynější opozice a pravděpodobná budoucí vláda zkritizovala. „Z dat, která máme k dispozici, nevyplývá, že zrušení těchto testů povede k tomu, že by se lidé víc očkovali. Naopak z toho vyplývá, že budeme mít méně informací o tom, jak je tato skupina lidí promořena,“ řekl předpokládaný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Foto: Chytrá karanténa

Jaké jsou ceny, které lidé zaplatí.

Podobný názor má i jeho kolega z Anticovid týmu a lidovecký poslanec Marek Výborný. „Považujeme to za velmi nešťastné a určitě bychom to nepodpořili. Protože to fakticky znamená, že se přestane testovat, a to je obrovský problém, ztratíte data, vůči epidemii se stát stane slepým. To by byl obrovský malér a jenom by se zopakovala stejná chyba, jakou udělala vláda loni před Vánocemi,“ říká Výborný. Dodává, že zpoplatnění testů by znamenalo, že by na ně lidé přestali chodit.

Hospody musí kontrolovat hosty

Číšníci nebo jiný vybraný personál budou od 1. listopadu muset kontrolovat u příchozích zákazníků bezinfekčnost. Bez platného certifikátu je nesmí do zařízení pustit.

Certifikáty o očkování, prodělaném onemocnění nebo platném testu se už kontrolují třeba u vstupů do divadel, kin nebo bazénů. Na restaurace a jiná stravovací zařízení se tato povinnost zatím nevztahovala.

Fakticky to znamená, že se přestane testovat, a to je obrovský problém, ztratíte data, vůči epidemii se stát stane slepým. To by byl obrovský malér a jenom by se zopakovala stejná chyba, jakou udělala vláda loni před Vánocemi.
Marek Výborný, člen Anticovid týmu

„Je to určitý diskomfort, to je jasné, ale myslím, že to provozovatelé chápou. Jsou to prostory, kde dochází k šíření nákazy, může docházet ke komunitnímu šíření. Každý, kdo byl v zahraničí, ví, že tam ta povinnost je. Není to v evropském kontextu nic abnormálního a věříme, že je to správné,“ odůvodnil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Nařízení nebude platit v takzvaných food courtech v obchodních centrech, kde není možné takovou kontrolu provádět. Jinak to bude i u hromadných akcí, jež se v restauracích konají, třeba u oslav. Tam bude muset certifikáty kontrolovat pořadatel akce, který za jejich platnost bude i ručit.

Českomoravský svaz minipivovarů ale žádá za zásahy do podnikání od vlády finanční kompenzace. Nesouhlasí s tím, aby restauratéři kontrolovali bezinfekčnost hostů. Informace o tomto opatření přijali zástupci minipivovarů se znepokojením, sdělil prezident svazu Michal Voldřich. Kompenzace by podle něj měly být vztažené k tržbám z let 2018 a 2019.

Pivnice v centru Prahy je nekompromisní – kdo nesplní pravidla, bude vykázán:

„Odvětví minipivovarů bylo v době koronavirové krize vládními opatřeními zasaženo asi nejvíce, poněvadž kromě toho, že minipivovary musely mít uzavřené nejen svoje restaurační provozovny, byl uzavřen i jejich klíčový trh, tedy ostatní restaurace. Mnozí z oboru tak nedosáhli ani na státní kompenzace a dlouhodobé uzavření vyčerpalo všechny jejich rezervy,“ uvedl Voldřich.

Žádný hospodský s minimálním vztahem k zákazníkovi přece nemůže chtít po hostovi jakoukoliv potenciálně trapnou, nepříjemnou lustrační zkoušku. Umím si to představit v nějakém fastfoodu, kde není žádný vztah k zákazníkovi, ale v restauraci bych si radši dal facku, než abych takhle ponižoval hosta.
Michal Kozlíček, restauratér

Také někteří pražští provozovatelé restaurací a barů pochybují o účinnosti kontrol bezinfekčnosti hostů na koronavirus. Někde je přes povinnost provádět nebudou, hosty budou nadále informovat o platných nařízeních. Podnikatelé v gastronomii jsou přesvědčeni o tom, že restrikce povede k úbytku hostů, předpokládají pokles tržeb až o několik desítek procent. Vláda by proto podle nich měla představit řešení ekonomických dopadů tohoto kroku.

„Žádný hospodský s minimálním vztahem k zákazníkovi přece nemůže chtít po hostovi jakoukoliv potenciálně trapnou, nepříjemnou lustrační zkoušku. Umím si to představit v nějakém fastfoodu, kde není žádný vztah k zákazníkovi, ale v restauraci bych si radši dal facku, než abych takhle ponižoval hosta,“ řekl pro ČTK restauratér Michal Kozlíček. Provozovatelé gastronomických provozů podle něj ani nemají právo zjišťovat cokoliv o zdravotním stavu hosta. Vzhledem k tomu, že nemohou ručit za pravost potvrzení, kontrola podle něj ztrácí smysl.

Při obědové špičce a za současné personální situace si Kozlíček ani nedokáže představit, jak by zaměstnanci mohli stíhat provádět tyto kontroly. V restauraci Rest a baru Rest.ar vyvěsí ceduli o aktuálních nařízeních a odpovědnost za dodržování nechá na hostech. „Nebudeme předstírat kontrolu,“ uvedl.

Zkrácení platnosti testů

Od 1. listopadu budou mít testy na koronavirus kratší platnost. PCR test bude místo sedmi dnů platit jen 72 hodin, antigenní test pak bude platný jen 24 hodin.

Testem se nově nebudou muset prokazovat děti do 12 let. Doposud to platilo jen pro děti do 6 let. Nařízení platí rovněž od 1. listopadu.

Člen Anticovid týmu Výborný ovšem řekl Seznam Zprávám, že to není šťastný krok. „Nejsme si jistí, že to je správný krok. Vyřadí to řadu dětí z některých aktivit, které jsou v tuto chvíli podmíněné testováním. Fakticky se tyto aktivity stanou nedostupnými,“ říká poslanec.

Dodržování opatření proti šíření covidu hodlají tento a příští týden kontrolovat hygienici společně s policisty. „V každém okrese bude v terénu jedna až dvě kontrolní skupiny,“ řekla novinářům hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienici s policisty podle ní nyní udělají 1 200 až 1 500 kontrol za týden.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Kterých služeb se nová opatření týkají? A díky čemu je lze využít bez omezení?

Reklama

Doporučované