Hlavní obsah

Přehlednost a větší transparentnost. Od roku 2020 bude fungovat registr dotací, tvrdí Dostálová

Ministryně pro místní rozvoj České republiky.

Reklama

V Česku vznikne registr dotací, ve kterém budou dohledatelné veškeré informace k poskytnutým dotacím. V neděli to uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v pořadu Otázky Václava Moravce. Ministryně financí na tom podle ní pracuje a tvrdí, že databáze bude co nejdřív hotová.

Článek

V plánované databázi by měly být údaje o všech národních i evropských dotacích, v současné době v Česku funguje několik registrů dotací, které jsou rozděleny podle zdroje financování, což je podle ředitele Transparency International ČR Davida Ondráčky nepřehledné.

„Nejhorší je to, že dotační systém zůstal zastaralý a neefektivní a téměř se nezměnil,“ řekl Ondráčka. „Libilo by se mi, kdyby v Česku vznikl registr dotací, kde by na jednom místě byly všechny dotace ze všech úrovní,” doplnil. Na toto přání reagovala Dostálová, která řekla, že Ministerstvo financí už takovou databázi vytváří. „Paní ministryně Schillerová už registr vyvíjí, na vládě nás o tom informovala,” uvedla Dostálová.

Dostálová uvedla, že by registr měl být dokončen v nejbližší době, nejprve však bude fungovat v testovacím provozu. „Myslím, že všechny dotační tituly, které budou vyhlášeny v roce 2020, budou už v této nové databázi,“ dodala.

V registru by podle ministryně měl být přehled o všech osobách a subjektech, které žádají o podporu, o příjemcích, již ji už dostali například v minulosti, dále podpořených projektech, dotačních titulech a další údaje.

Na složitou administrativu a byrokracii si stěžoval také bývalý ministr průmyslu a obchodu Nečasovy vlády Martin Kuba a prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala. „Pořád se točíme v kruhu, a když chceme dosáhnout nějakého rozhodnutí, tak narážíme na neschopnost a byrokracii,“ uvedl Kala.

Reklama

Doporučované