Hlavní obsah

Přehlídka Slovácko v tradici nabídne jarmark i ukázky řemesel

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Přehlídka Slovácko v tradici nabídne v sobotu 20. listopadu v Uherském Hradišti jarmark i ukázky řemesel.

Článek

Na Masarykově náměstí budou moci lidé ochutnat také regionální speciality a užít si folklorní program. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělila Veronika Friedlová z pořádajícího sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Region Slovácko.

„V dřevěných domcích a stáncích v bezpečné vzdálenosti v prostoru celého náměstí budou se svým zbožím na dvě desítky prodejců. Všechny spojuje jediné, jsou certifikovanými výrobci a držiteli značky Tradiční výrobek Slovácka,“ uvedla Friedlová. Značka podle ní zaručuje především kvalitu výrobků, jejich jedinečnost a originalitu. Důležitá je také vazba k území Slovácka a jeho tradicím.

V minulosti se akce konala v historických prostorách Reduty. Loni ji kvůli opatřením souvisejícím s pandemií koronaviru organizátoři zrušili. Prezentovat se na ní letos budou výrobci keramiky, ošatek a košíků nebo švadleny krojů a krojových doplňků. Chybět nebudou stánky s dřevěnými formami nebo panenkami z kukuřičného šustí. Jeden ze včelařů podle pořadatelů přiveze betlém ze včelího vosku, pod jeho vedením si lidé budou moci zkusit vyrobit vlastní svíčku.

Nabízené občerstvení bude kromě tradičních jídel a nápojů zahrnovat i vdolky nebo perníky, k dostání budou též sirupy, povidla nebo přírodní bylinková mast. Lidé si budou moci koupit také výrobky z modrotisku. „Zastoupen bude tradičně v pojetí Strážnického modrotisku, ale i v pojetí moderním. Na přehlídce se totiž představí také dva zástupci nové, partnerské značky Slovácko regionální produkt. Její nositelé často kombinují tradiční styl s tím současným,“ uvedla Friedlová.

Hudební program obstarají cimbálová muzika Falešnica, dětský folklorní soubor Omladinka a cimbálová muzika Vinár. Uherskohradišťský starosta a předseda správní rady Regionu Slovácko Stanislav Blaha (ODS) předá certifikáty novým držitelům značky Tradiční výrobek Slovácka. Od roku 2020, kdy se přehlídka konat nemohla, se jejich počet rozrostl o šest.

Reklama

Doporučované