Hlavní obsah

Přehlídky, ohňostroje a sláva vs. slzný plyn, cenzura a bizarní zákazy. Blíží se čínské oslavy 70. narozenin

Foto: Shutterstock.com

Oslavy založení Čínské lidové republiky patří k největším.

Reklama

Oslavy založení Čínské lidové republiky patří každoročně k velkým a okázalým událostem. A letošní 70. výročí má být o to majestátnější. Kromě tradičních oslavných prvků doprovází velkolepé přípravy oslav i všemožná omezení včetně zákazů vycházení, zostření cenzurních pravidel nebo dokonce zákazu letání závodních holubů.

Článek

Pekingská vláda na 1. října slibuje ohňostroje a vojenskou přehlídku za doprovodu červených lampionů a rudých vlajek. Letošní oslavy ale poznamenává pachuť masových protestů a palčivá socioekonomická situace země. Co všechno bude muset čínský režim skrývat, co bude zakázáno a proč vůbec to všechno?

Velké Maovo vítězství

Před 70 lety vystřídala druhou světovou válku v Číně válka občanská a Mao Ce-tung tehdy nad Kuomintangem (Čínskou národní stranou) vyhrál. V kontextu komplikovaných historických událostí Číny vnímá svět postavu čínského vůdce rozporuplně a názor západního světa a Číny by na Velkého kormidelníka nemohl být odlišnější. Přes to všechno ale oslavy patří jeho 70 let starému úspěchu.

„Z pohledu Číňanů to tehdy byla velká výhra. Stát byl v podstatě 50 let v rozkladu a 100 let před založením ČLR byl polokolonií. Maovi se podařilo po občanské válce s Kuomintangem zemi zkonsolidovat, ustavit a stabilizovat,“ řekl pro Seznam Zprávy sinolog a odborník na východní zvyky Ondřej Kučera z Univerzity Palackého v Olomouci.

Omezené vycházení a zákaz létání holubů. Slunce ale svítit bude

Bezpečnost na náměstí Nebeského klidu bývá přísně kontrolovaná během celého roku. S blížícím se dnem oslav kontrola ještě přitvrzuje. Kvůli vojenskému průvodu pro zvané bude celý areál prakticky pod zámkem a odříznutý od okolního světa. Veřejnost bude přehlídku sledovat pouze v televizi.

V ulicích fungují dobrovolní inspektoři, kteří hlídají dění. Jeden z místních BBC prozradil, že ho zpovídali po krátké konverzaci s cizincem. „Ptali se, co jsou ti cizinci zač a odkud jsou.“

Kontrola nezůstává jen v ulicích města. Populární sociální platforma Weibo je pod cenzurovým dohledem a odstraňuje se veškerý obsah, který „uráží“ nebo „zkresluje“ historii Číny.

Na oslavu velkého dne Čína už několik měsíců nacvičuje vojenské přehlídky. Rezidenti si na sociální síti Weibo stěžují na hluk. „Můžete prostě jen nezkoušet? Cesty jsou uzavřené a probouzí mě hluk,“ napsal jeden z nich. Cestující mířící do Pekingu jsou kontrolováni přísněji než obvykle, stejně tak dopravní prostředky mířící do hlavního města. Pro zajištění slunečného počasí v Pekingu notoricky známém pro smogem zšedivělé nebe bylo několik elektráren a konstrukčních sítí kolem města dočasně odstaveno. Nad územím oslav nesmí ani prolétat nic, co létá nízko. Týká se to i lehkých dronových letadel, horkovzdušných balonů nebo dokonce závodních holubů.

Novinářská akreditace za splněnou zkoušku

Speciální pozornost se bude věnovat i novinářům. Očekávání, že čínští novináři následují stranickou ideologii, doplní ještě speciální test, který prokáže jejich znalost Si Ťin-pchingova učení v ústavě zaneseném jako „Myšlení o socialismu s čínskými rysy“. Splnění zkoušky je podmínkou pro získání novinářské akreditace.

Pečlivé vojenské zkoušky trvající několik měsíců znamenají i omezení i pro hosty okolních hotelů. Po několik hodin denně platí zákaz hotel opouštět či v danou dobu se vracet, což způsobuje chaos v dopravě a rušení ubytovacích rezervací. Spousta obchodů a restaurací v centru má zkrácenou otevírací dobu nebo je zavřená úplně. Některé stanice metra jsou dočasně zavřené.

„Minimalizovali jsme vyrušování lidí i zátěž místní správy. Pro naši činnost se snažíme využívat nočních hodin, zejména od půlnoci k úsvitu,“ řekl na úterní tiskové konferenci Tchan Min, vyšší vojenský úředník zodpovědný za přípravy.

Frustrovaní Číňané

Ke stížnostem na hluk a omezení se přidávají i dělníci a pracovníci na stavbách. Dočasného pozastavení práce se dočkaly mnohé stavební oblasti a pro spoustu pracovníků přerušení takového rozsahu znamená ztrátu peněz. Jak pro Reuters poznamenal jeden z nich, přišel už o dva měsíční platy. „Lidé trpí za to, že chce vláda slavit,“ řekl.

Jak ale poznamenal Ondřej Kučera, ve světle aktuálních problémů v Číně jsou tyto problémy jednotlivců zanedbatelné. „Každá takováto akce vnáší narušení do systému, jen ve větším měřítku než u nás,“ říká. „Tak to je. Z pohledu současných čínských problémů je tohle to nejmenší.“

Podle něj reálnou frustraci lidí v Číně způsobují sociální problémy, ekonomická nerovnost a problémy s národnostními menšinami.

Příkladem sociálně ekonomické frustrace jsou i téměř čtyři měsíce trvající protesty v Hongkongu. Místní obyvatelé nemají šanci dosáhnout na vlastní bydlení, říká Kučera, a to je jeden z problémů, které pálí celoplošně. Příprava prohlídky je dočasná a zasáhne jen jedince.

Čím větší problém, tím okázalejší oslava?

100 000 účastníků oslav, akrobaté, umělci, představení, ohňostroje, vojenské přehlídky a také plánovaný projev čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, považovaného za nejmocnějšího čínského vůdce od dob Mao Ce-tunga. Více než na oslavná slova k růstu země svět očekává aspoň náznak směru, kterým se Čína do budoucna chystá jít. Je zřejmé, že 1. října bude Čína v hledáčku světových médií.

O 2 000 km jižněji se tak okázale slavit nebude. V Honkongu, kde dlouhé měsíce probíhají protesty, které často doprovází násilí, se demonstranti připravují na další vlnu. A Peking nebude chtít dovolit, aby výjev slzného plynu a zástupu demonstrantů v maskách a černém oblečení zastínil bujaré oslavy, píší zahraniční média.

S tím, že by velkolepost letošních oslav v Pekingu souvisela se snahou potlačit medializaci protestů v Hongkongu, ale Ondřej Kučera nesouhlasí. Oslava by probíhala v těchto rozměrech za každých okolností.

„Je to spíš naopak, protestující v Hongkongu se snaží výročí využít. Čína se stává mediálně středem pozornosti a paradoxně je to opačně. Protestanti využívají momentu, aby byli viditelnější. Oslavy takové bývají vždycky,“ říká. Dodává, že velikost oslav je s podobnými událostmi u nás nesrovnatelná a připodobňuje ji k oslavám Dne díkůvzdání ve Spojených státech.

Boj o mediální pozornost

S Kučerovým názorem na snahu demonstrantů medializovat koresponduje oznámení demonstrantů, že během svátku plánují jejich volání po demokracii dostat na mezinárodní úroveň a hongkongské politické špičky opět trochu pošťouchnout. Plánují pochod centrem města až k vládní čtvrti.

Pro tyto případy už správkyně Hongkongu Carrie Lamová připravila „speciální ustanovení“. Hongkong už teď zrušil plánovaný ohňostroj nad ikonickým Victoria Harbour s tím, že chtějí zachovat bezpečnost veřejnosti.

Protivládní demonstranti usilující o změny v Hongkongu už několikátý měsíc vědí, že oslavy bude sledovat celý svět. Potyčky mezi policisty a demonstranty jsou ale násilné nehledě na den, kdy se konají. V neděli 29. září se po celém světě budou konat pochody na podporu Hongkongu.

Příští týden se tedy dá očekávat mediální boj o pozornost mezi pekingskými oslavami a hongkongskými demonstracemi.

Reklama

Doporučované