Hlavní obsah

Přejmenovali Brno na Krno a recesí okouzlili voliče. Má už politický fenomén Žít Brno prošlou lhůtu spotřeby?

Žít Brno chce navázat na úspěch v posledních komunálních volbách. Usiluje o posty na kandidátce Pirátů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Fenomén posledních komunálních voleb, hnutí Žít Brno, jehož věhlas dalece přesáhl hranice Moravy, půjde do těch následujících jen s pěti členy. O politickém osudu Matěje Hollana a jeho kolegů nyní v primárkách rozhodují Piráti. Podle politologů bylo recesistické hnutí projekt pouze na jedno volební období.

Článek

Utahovali si z brněnských politiků a nejvíce z exprimátora Romana Onderky. Z internetového vtipu s názvem Žít Brno se v roce 2014 stal politický hit. Hnutí v čele s Matějem Hollanem ovládlo komunální volby v nejlidnatější brněnské městské části a známý aktivista to dotáhl až na pozici primátorova náměstka.

Po téměř čtyřech letech Žít Brno řeší, jak zopakovat úspěch v nadcházejících volbách. Jenže v hnutí zůstává jen patnáct členů. A kandidovat chce prozatím jen pětice z nich. O jejich úspěchu nyní rozhodují v tajném hlasování Piráti. Právě na čelních místech jejich kandidátky do komunálních voleb se chtějí členové Žít Brno v čele s Hollanem, Martinem Freundem nebo Hanou Kašpaříkovou ucházet o přízeň voličů.

Hnutí Žít Brno prosadilo v Česku originální projekty sociálního bydlení nebo s Piráty rozvíjelo projekt veřejného rozpočtu, na kterém se nápady podílejí sami Brňané. Jenže přišly také problémy a kauzy. Letní ordinérní výstava aut na centrálním náměstí Svobody, bičování důtkami náměstka Hollana v ukrajinském baru nebo jeho jízda načerno městskou hromadnou dopravou.

Naposledy se zastupitelé zvolení na kandidátce Žít Brno dostali do velkých sporů kvůli hlasování o odsunu nádraží. „Je mi z vás na zvracení. Naprosto jste zradili program,” spílal hnutí jeho bývalý člen a režisér Robin Kvapil.

Ze zastupitelského klubu Žít Brno a Pirátů byla vyloučena Karla Hofmannová. Na Facebooku se tvrdě opřela do náměstka Hollana. „Mýlím se, když si myslím, že Žít Brno je ovládáno pomstychtivým, ješitným psychopatem?” napsala.

Brněnští politologové hnutí v podzimních volbách příliš šanci nedávají. „Vzhledem k okolnostem je hnutí nejspíš za hranou své expirace,“ sdělil politolog z Masarykovy univerzity Michal Pink.

Reklama

Doporučované