Hlavní obsah

Překlad auditu o střetu zájmů Babiše, církevní pomoc obětem zneužívání a novinky na cestě do Chorvatska

Večerní zprávy 13. června 2019.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:21 – Překlad auditu o střetu zájmů premiéra

Seznam přináší kompletní český překlad auditní zprávy Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Anglický originál jsme nechali přeložit profesionálními tlumočníky, vše konzultovali i s právníky a celý dokument tak najdete na našem webu. Podle zatím předběžných závěrů auditorů český premiér zůstal ve střetu zájmů i poté, co převedl svůj holding Agrofert do svěřenských fondů. Babiš i celá vláda práci auditorů i její výsledek tvrdě kritizují.

04:38 – Církev hledá novou podobu projektu na pomoc obětem sexuálního zneužívání

Církev a slabiny jejího kontaktního místa pro oběti sexuálního zneužívání – po odvysílání reportáže Seznamu o závažných nedostatcích církevní linky pomoci hledá Česká biskupská konference novou podobu projektu. Zkušenosti chce čerpat třeba i od samotných obětí sexuálního zneužívání v církvi.

06:41 – Reportér Seznamu jede do Chorvatska

Český nájezd na Chorvatsko – po roce se autem na Jadran vydají opět statisicíce Čechů. Podle ÚAMK lze předpokládat, že letos tam k moři vyrazí více než 850 tisíc lidí – přes 87 % Čechů pak vyjede vlastním autem. Na cestu do Chorvatska se v předstihu vydal i reportér Jaroslav Gavenda, aby mohl přinést zprávy o tom, jaké novinky a příkladné komplikace na řidiče čekají.

11:19 – Protesty na Haiti

Tisíce lidí v ulicích, hořící barikády a mrtví – tak teď vypadá jedna z turistických destinací – karibský ostrov Haiti. Místní obyvatelé žádají rezignaci tamního prezidenta Jovenela Moïseho. Toho před dvěma lety do čela země vynesly volby, kterých se ale účastnilo jen 18 procent voličů. Deset procent hlasů navíc tehdy komisaři označili za neplatné a Moïsemu tak k vítězství stačilo pouhých 600 tisíc hlasů.

13:40 – Incident v Ománském zálivu zvýšil ceny ropy

Cena ropy dopoledne prudce stoupla. A může za to incident v Ománském zálivu – dva tankery se tam zřejmě staly terčem útoku. A to jen měsíc poté, co v tomto regionu došlo k podobné události. Zasaženy byly tehdy čtyři ropné tankery u pobřeží Spojených arabských emirátů – a Spojené státy z toho viní Írán.

Vymírání živočišných druhů

Stovky živočišných druhů už za poslední desetiletí vymřely nebo jsou v Česku kriticky ohrožené. Na celém světě pak – podle zprávy OSN – vymře milion živočišných druhů. A neplatí to právě jen pro země, které znečišťují oceány nebo kde se kácejí deštné pralesy. V Česku se to týká řady druhů, které byly dlouhodobě spjaté s místní krajinou.

Reklama

Doporučované