Hlavní obsah

Vakcíny za desetinásobek ceny. Překupníci zkouší štěstí i u hejtmanů

Foto: Profimedia.cz

Překupníci začínají kšeftovat s vakcínami. Vedení Prahy, Karlovarského, Královéhradeckého a Středočeského kraje obdržela nabídky na dodávky vakcín proti covidu od třetích stran.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že část hejtmanů čelila podobným nabídkám překupníků s vakcínami jako pražský magistrát. Výrobce varuje, že může jít o padělky či zboží z paralelního trhu, na němž se obtížně kontroluje kvalita dávek.

Článek

Pandemie je dobou, která kvůli dramatickému vývoji a bezprecedentnímu boji proti nebezpečnému viru přináší obchodní příležitosti i pro různé překupníky a spekulanty.

Dosud se takové obchody s mnohdy neprůhlednými firmami či firmami s podivnou pověstí týkaly především dodávek ochranných pomůcek, jako jsou respirátory nebo roušky. Nyní však, zdá se, přichází doba obchodování s proticovidovými vakcínami.

Podivnou nabídku na 400 tisíc vakcín od AstraZenecy dostala v minulém týdnu pražská radnice. Výrobce popřel, že by s překupníkem o vakcíně vyjednával. Seznam Zprávy nyní zjistily, že nabídky na nákup vakcíny od prostředníků dostalo v uplynulých týdnech i několik hejtmanů.

„Jeden nebo dva takové pokusy o kontakt byly, ale blíže jsem nic nezjišťoval a odmítl bez dalšího. Jak jsem téma zaregistroval, tak jsem to dále neřešil a svižně hovor ukončil,“ řekl Seznam Zprávám karlovarský hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Podobnou zkušenost má i královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS), který dle svých slov nabídku ihned zahodil do koše. Zejména s vědomím, že výrobci vakcín obchodují s vakcínami na úrovni států či mezinárodních organizací.

„Dostal jsem několik e-mailů s takovými nabídkami, které jsem raději hned hodil do koše. Jsem přesvědčený o tom, že očkovací látky má na starosti stát, který musí zajistit i nákupy a očkovací strategii. Ani na sekundu mě nenapadlo, že bych měl nákup vakcín po vlastní ose realizovat, to prostě nejde,“ řekl bývalý policejní prezident Seznam Zprávám.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) obdržela podezřelou nabídku na vakcíny před měsícem. Kraji se nabídla česko-slovenská spojka.

„Nabídka přišla na nákup za cenu 11 eur za kus. Nabídka byla učiněna prostřednictvím jednoho českého lékaře a slovenské firmy, radní pro finance ji následně prověřoval po stránce smluvní. Domlouval podmínky smlouvy, jednal o splatnosti i termínech dodávky. Naší podmínkou ale bylo, že kontrakt bude uzavřen rovnou s AstraZenecou a schválen Ministerstvem zdravotnictví. Ukázalo se totiž, že podobných nabídek na trhu je více a my jsme chtěli mít zaručenou originalitu vakcíny, její nezávadnost a bezpečnost pro občany,“ popsala Seznam Zprávám hejtmanka Pecková.

Podmínky však překupník podle ní nedodržel. „Některé z našich podmínek splněny nebyly a dospěli jsme k závěru, že ani s pomocí Ministerstva zdravotnictví nelze spolehlivě a včas ověřit původ vakcíny. Proto jsme o nákupu ani dále nejednali,“ dodala.

Extrémní ceny

Hejtmanka Pecková uvedla, že jejímu regionu překupníci nabízeli vakcíny za 11 eur. Před podobnými nabídkami varuje šéfka české pobočky AstraZeneca Jarmila Dolečková, která upozornila, že její společnost jakožto výrobce státům vakcíny po celém světě dodává za cenu 1,5 eura.

„Pokud jde o zmiňované soukromé nabídky různých třetích stran, mimo tyto mezinárodní dohody, je pravděpodobné, že se jedná o padělek, který by měl být odmítnut a nahlášen Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv,“ uvedla.

Vedle padělku zmínila i druhou možnost – obchodování na neoficiálním trhu. „Lze hovořit i o paralelním dovozu od neznámého zdroje. Je tam na první pohled několik nesrovnalostí, hlavně ohledně ceny. Společnost AstraZeneca se zavázala v době pandemie dodávat vakcínu bez nároku na zisk a v rámci smlouvy s Evropskou komisí ji mohou jednotlivé vlády nakoupit za zlomek nabízené ceny – zhruba 1,5 eura,“ dodala ředitelka AstraZenecy.

Za ještě vyšší sumu nabízela hlavnímu městu vakcíny distribuční společnost Fatrade. Seznam Zprávy v pondělí informovaly, že firma z pražských Vinohrad nabídla vedení magistrátu v minulém týdnu dodávku 400 tisíc dávek vakcín od AstraZenecy. To jest čtyřikrát tolik, než kolik měla celá Česká republika od AstraZenecy získat v příštích dvou týdnech před zkrácením dodávek.

Firma, která hlásí své sídlo v Lékárně u krále Jiřího na Vinohradech, v nabídce pro pražské politiky uvedla, že zboží by se dalo pořídit do tří týdnů od objednávky. Jednu dávku nabízela za 12,89 eura, takže celkem by to Prahu přišlo zhruba na 135 milionů korun.

Na rozdíl od výše citovaných hejtmanů pražští úředníci s nabídkou Fatrade pracovali hned v úvodu. Vznikl dokonce i tisk, o kterém měla v pondělí rada hlavního města hlasovat. Část politiků se však během víkendu vzbouřila a tisk se nakonec nedostal do programu jednání radních.

Reklama

Doporučované