Hlavní obsah

Překvapení. Nejlépe placeným manažerem z indexu S&P 500 je žena

Foto: Profimedia.cz

Lisa Su zastávala v roce 2019 nejlépe placenou vysokou manažerskou pozici.

Reklama

Lisa Su, obchodní manažerka, elektrotechnička a generální ředitelka společnosti Advanced Micro Devices, je oficiálně nejlépe placenou vysokou manažerkou společnosti.

Článek

Úspěšná manažerka kromě uznaných nejvyšších odměn získala také titul nejlépe placené ženy ve firmách spadajících do akciového indexu S&P 500. Index zahrnuje akcie 500 největších na burze obchodovaných podniků v USA. Žebříček sestavila analytická společnost Associated Press, která shromažďuje data od roku 2011.

Analytici zkoumali finanční odměny generálních ředitelů, kteří byli ke konci roku 2019 ve svých funkcích nejméně dva roky. Výsledky tedy neodrážejí dopady pandemie koronaviru, která přiměla mnoho vedoucích pracovníků, aby se vzdali některých nebo všech svých výdělků a finančních kompenzací.

Lisa Su podle žebříčku za loňský rok vydělala 58,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu zhruba 1,4 miliardy korun. Manažerka obdržela o 13 milionů dolarů více než druhý nejlépe placený generální ředitel David Zaslav působící ve společnosti Discovery. Ten si v roce 2019 přišel na 44,8 milionu dolarů.

Odměna tchajwansko-americké ředitelky se oproti předchozímu roku prudce zvýšila – v roce 2018 vydělala celkem 13,4 milionu dolarů – hlavně kvůli vyplacení jednorázové finanční odměny založené na výkonu a růstu akcií firmy.

Poté, co v roce 2014 převzala kormidlo ve firmě AMD, Su odvrátila společnost od finančního krachu a přeměnila ji na jednoho z nejlepších hráčů akciového indexu S&P 500 a významného konkurenta technologických firem včetně třeba společnosti Intel.

Ředitel společnosti Rosenblatt Securities Hans Mosesmann ocenil odvážné kroky, které firmu otočily zpět k úspěchům. Úspěch Lisy Su je podle něj „úspěchem, který přijde jednou za generaci“.

Lisa Su je jednou z mála žen zaujímajících přední pozice ve velkých technologických společnostech a jednou z mála, které pronikly na seznam nejlépe placených manažerů. Do celkového počtu 329 vedoucích pracovníků se jich dostalo jen dvacet. Patří mezi ně například Marillyn Hewsonová z General Motors nebo Mary Barraová, bývalá CEO společnosti IBM.

Studie analytické společnosti Equilar, která na sestavení žebříčku spolupracovala, ukázala, že průměrná kompenzace pro vedoucí pracovnice byla 13,9 milionu dolarů, zatímco průměrný výdělek mužských manažerů činil přibližně 12,3 milionu dolarů. Na průměrné výši se odrazil vyšší počet zařazených mužů. Finanční odměny všech zařazených vysokých manažerů meziročně rostly, konkrétně o 4,1 procenta.

Ačkoliv jsou odměny, které pobírá Lisa Su, vysoké, měřit se nemůže s britskou multimiliardářkou a zakladatelkou internetové sázkové společnosti Bet365 Denise Coatesovou, která si za rok 2018 vydělala 323 milionů liber, tedy v přepočtu téměř 9,7 miliardy korun. Je to nejvyšší mzda vyplacená kteroukoliv britskou firmou v historii.

Dá se říct, že Coatesová překonala sama sebe. Už v roce 2017 totiž získala „titul“ za nejvyšší vyplacenou mzdu, když si přišla na 265 milionů liber.

Jak tedy vypadá její výplatní páska? Základní mzda za 12 měsíců se vyšplhala na 276 585 000 liber. Tím však příjem nekončí. Vzhledem k tomu, že ve firmě vlastní více než 50procentní podíl, bylo jí vyplaceno dalších asi 45 milionů liber v dividendách. S takovou mzdou si průměrně manažerka a spoluzakladatelka společnosti Bet365 připisuje na účet 1,3 milionu liber za den, což je 9500krát více, než je průměrná mzda ve Spojeném království.

Aktuálně je nejlépe placenou ženou na světě a jedinou svého pohlaví na listině britských miliardářů.

Reklama

Doporučované