Hlavní obsah

Místo voleb šli Francouzi k vodě, Macronovo hnutí jasně vyhrálo

Volby ve Francii vyhrálo Macronovo hnutí.

 

Reklama

Centristické hnutí Republika v pohybu prezidenta Macrona by mohlo mít v parlamentu nejméně 355 křesel z 577. Volební účast byla jen kolem 44 procent.

Článek

Centristické hnutí Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona jasně vyhrálo dnešní druhé kolo parlamentních voleb. Podle odhadů výsledků, které provedly francouzské průzkumné agentury, má dostat absolutní většinu více než 355 mandátů v Národním shromáždění o 577 křeslech.

Na druhém místě mají podle agentury Ipsos skončit pravicoví republikáni se 155 poslanci, třetí socialisté a jejich spojenci s 49 zákonodárci. Radikální levice zastoupená Nepodrobenou Francií a komunisty má obdržet asi 30 mandátů.

Nacionalistická pravice - Národní fronta - osm křesel. Marine Le Penová, která byla Macronovou protikandidátkou v prezidentských volbách, tak bude poslankyní. Je to poprvé, co se probojovala do francouzského Národního shromáždění. Doposud působila jako poslankyně Evropského parlamentu.

Další malé strany a nezávislí kandidáti obsadí podle všeho deset míst.

Francouzi se šli místo voleb koupat

Volební účast neměla podle zpřesňujících se údajů ani 44 procent. Jde o rekord za posledních skoro 60 let, kdy ve Francii funguje poloprezidentský systém vládnutí známý pod názvem Pátá republika.

Podle posledních odhadů průzkumné agentury Ipsos šlo k volebním urnám jen 43,4 procenta voličů. Přisuzuje se to jednak všeobecně rozšířenému přesvědčení, že vítězství hnutí Republika v pohybu prezidenta Emmanuela Macrona je jisté, jednak dnešnímu letnímu počasí, kdy denní teploty překračovaly 30 stupňů Celsia a kdy mnoho lidí se jelo raději koupat. Podle televize BFM „mnoho Francouzů vyměnilo volební lístky za plavky".

Reklama

Související témata:

Doporučované