Hlavní obsah

Překvapení v Itálii: ledovec zrůžověl a taje rychleji

Foto: Profimedia.cz

Část ledovce Presena v Itálii se zbarvuje dorůžova.

Reklama

Led obvykle odráží více než 80 procent slunečního záření zpět do atmosféry. Ve chvíli, kdy se na ledovcích objeví řasa, sníh se zabarví, a absorbuje proto více tepla, čímž i rychleji taje.

Článek

Turisty, kteří letos míří do italských Alp, možná čeká překvapení. Ledovec Presena, jenž je pro lyžaře populární destinací, na některých místech nabral růžovou barvu. Zatímco se vědci dohadují o tom, kde se toto neobvyklé zbarvení vzalo, podle Biagia Di Maura z italské Národní rady pro výzkum za to nejspíš může řasa Ancylonema nordenskioeldii.

„Ta řasa není nebezpečná, jde o přírodní fenomén, který se objevuje na jaře a v létě jak ve středních zeměpisných šířkách, tak i u pólů,“ uvedl pro britský list The Guardian Di Mauro, který tuto řasu dříve studoval na ledovci ve Švýcarsku.

Rostlina se vyskytuje také například v Grónsku. Odborníci teď zjišťují, jak se rostlina dostala konkrétně na ledovec Presena v italských Alpách. Vlivem řasy totiž ledovce tají rychleji.

Podle vědců je to proto, že led obvykle odráží více než 80 procent slunečního záření zpět do atmosféry. Ve chvíli, kdy se na ledovcích objeví řasa, sníh se zabarví, a absorbuje proto více tepla, čímž i rychleji taje. To ovšem není vše – ve chvíli, kdy ledovec začne tát, řasa získá látky potřebné k životu a začne se po něm i rychleji šířit. A zbarvovat ho dorůžova, což se právě teď děje na ledovci Presena ve výšce asi 2 600 metrů nad mořem.

Podle vědců mohou mít vliv na šíření řasy i lyžařské vleky a přítomnost vysokohorských turistů. „Kromě lidského vlivu na přehřívání Země se snažíme kvantifikovat i vlivy jiných jevů,“ uvedl rovněž Di Mauro pro The Guardian.

Nad klimatickými změnami bědovali podle britského listu i turisté přímo u ledovce. „Oteplování je problém, tato řasa je poslední věc, co jsme potřebovali,“ uvedla třeba turistka Marta Duranteová s tím, že má pocit, že lidstvo napáchalo nevratné škody. „Jsme už v bodě, ze kterého není návratu,“ řekla.

Podle Elisy Ponginiové z Florencie planeta vrací lidem to, co jí sami udělali. „Rok 2020 je speciální, staly se strašné věci. Podle mě se atmosférické jevy zhoršují. Klimatická změna je čím dál víc vidět,“ upozornila turistka.

Reklama

Doporučované