Hlavní obsah

Překvapení ve Wimbledonu. Anderson otočil zápas, v pěti setech poslal domů Federera

Foto: Oliver Sálus

Reklama

Švýcarský tenista a jeden z hlavních favoritů na vítězství v pořadí třetího grandslamu letošní sezony Roger Federer ztratil čtvrtfinálový zápas s Kevinem Andersonem.

Článek

Velké překvapení se zrodilo na tenisovém Wimbledonu. Aktuální světová dvojka Roger Federer vedla ve čtvrtfinálovém souboji nad Kevinem Andersonem už 2:0 na sety. Jihoafrický dlouhán ale našel síly na pohádkový obrat. Třetí sadu získal poměrem 7:5, čtvrtou 6:4.

V rozhodujícím pátém setu si oba aktéři tenisové bitvy drželi své servisy, a to až do stavu 11:11. Švýcarská legenda vyrobila za stavu 30:30 klíčovou dvojchybu a daroval Andersonovi brejkbol. Následující míček poslal forhendem do sítě, Kevin Anderson byl tak tváří v tvář dosud nejdůležitějšímu gemu své dosavadní tenisové kariéry. A zvládl ho s přehledem.

Při svém servisu dovolil v poslední hře zápasu Federerovi jediný míček a s rukama nad hlavou sám jakoby ani nevěřil, čeho právě dosáhl, mohl začít slavit. Anderson je přitom teprve druhým tenistou, kterému se podařilo na grandslamu porazit švýcarského fenoména v pětisetovém zápase, když před tím „Fedex” vedl 2:0 na sety. Tím prvním se stal ve čtvrtfinále Wimbledonu v roce 2011 Francouz Jo-Wilfried Tsonga.

Video: Vítěz Wimbledonu Kodeš o letošním ročníku

Video: Jakub Burian, Profimedia.cz, AP, Seznam Zprávy

Jeden z největších favoritů na triumf v All England Clubu tak devátý titul nepřidá. Zápas přitom mohl Federer ukončit už ve třech setech, mečbol za stavu 5:4 ve třetí sadě ale nevyužil. A přesně tak tenká je v tenise hranice mezi vítězstvím a prohrou.

Po čtyřech a čtvrt hodině v nohou jde do semifinále turnajová osmička Kevin Anderson. První grandslamové semifinále si Jihoafričan zahrál loni na US Open, kde nakonec došel až do finále.

Z postupu mezi nejlepší čtyři se v Londýně raduje také Srb Novak Djokovič. Za dvě a půl hodiny si poradil s Japoncem Nišikorim. V první sadě získal brejk osmadvacetiletého Nishikoriho za stavu 4:3, zbytek sady už pak dopodával. Druhý set patřil Japoncovi, získal ho také poměrem 6:3.

Zbytek zápasu už ale byl v režii trojnásobného wimbledonského šampiona. Po setech dvakrát 6:2 se podívá do semifinále. Dál se přitom na grandslamech bývalá světová jednička dostala naposledy na US Open v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Doporučované