Hlavní obsah

Překvapivý krok Moskvy, diplomatická odveta za vyhoštění vůči USA se nekoná

Martin Jonáš: Moskva velmi šikovně zahrála diplomatickou partii.

 

Reklama

Tradice z dob studené války, kdy si Sovětský svaz a Spojené státy navzájem vyhošťovaly diplomaty metodou kus za kus, tentokrát neplatí.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek odmítl žádost šéfa své diplomacie vyhostit ze země pětatřicet amerických diplomatů.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov navrhl, aby jeho země tvrdě reagovala na opatření Washingtonu, který ve čtvrtek nečekaně vypověděl z USA stejný počet Rusů ze zastupitelských úřadů.

Podle Putina se ovšem Rusko „nesníží k nezodpovědné diplomacii" a bude usilovat o zlepšení vztahů s USA za nového prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Kremlu si nicméně v projevu i nadále „vyhradil právo na odvetná opatření".

Administrativa končícího prezidenta Baracka Obamy vypověděla pětatřicet pracovníků ruských zastupitelských úřadů v souvislosti s hackerskými útoky v průběhu amerických voleb. Ty měly podle přesvědčení demokratů ovlivnit výsledek souboje o Bílý dům ve prospěch republikánského rivala Trumpa. Podle analýzy amerických tajných služeb za útoky stál Kreml.

Obamova vláda kromě vypovídání diplomatů a uzavření dvou komplexů na půdě USA, které údajně sloužily jako základny ruských hackerů, sáhla také k sankcím proti dvěma ruským tajným službám a třem firmám, které s nimi spolupracují.

Pozvánka pro děti amerických diplomatů

Pokud by Moskva odpověděla stejným opatřením jako Washington, šlo by o jeden z nejtvrdších diplomatických střetů obou velmocí od konce tzv. studené války.

Televize CNN dokonce s odvoláním na americké představitele uvedla, že ruské úřady den po vypovězení diplomatů z USA rozhodly o uzavření angloamerické školy v Moskvě.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová však podle BBC uzavření školy pro děti diplomatů popřela. Podle ní byla zpráva lživá.

Podle prohlášení Kremlu Putin navíc pozval děti amerických diplomatů v Rusku na novoroční a vánoční oslavy.

Obamovo tvrdé sbohem

Obama jako odcházející prezident USA sáhl k tvrdým opatřením proti ruským diplomatům jen tři týdny před tím, než opustí Bílý dům.

Ruská strana prezentuje celou akci jako pomstu poražených demokratů, jejichž kandidátka Hillary Clintonová neuspěla v souboji o prezidentský úřad.

Pro Trumpa může americká odveta za hackerské útoky znamenat překážku na cestě k plánovanému zlepšení vztahů s Moskvou.

Po převzetí úřadu ale může nový prezident Obamou vyhlášené sankce okamžitě zrušit. To by ale zřejmě vedlo k rozkolu v jeho vlastní straně. Významná část republikánů už dlouho volá po tom, aby USA na akce ruských hackerů tvrdě zareagovaly.

Reklama

Doporučované