Hlavní obsah

Překvapivý motiv útoku na Feriho. Synovi se nelíbilo, co rozesílá na Facebooku, řekl otec

Poslance Dominika Feriho zbili na koštu vín v Boršicích na Uherskohradišťsku.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie vyšetřuje okolnosti bitky na koštu vín, při níž byl zraněn poslanec Dominik Feri. Reportéři Seznamu mluvili s aktéry v Boršicích a Uherském Hradišti.

Článek

Před lety se rozvedl. Žije sám v domě nedaleko centra Uherského Hradiště. Právě tam jej v úterý zastihli reportéři Seznamu. Osmačtyřicetiletý Vladimír Hromádko přiznal, že nedělní konflikt na koštu vín začal jeho syn Vojtěch, a popsal i zvláštní motiv útoku.

Čerstvě promovaný absolvent lékařské fakulty kolem páté hodiny opouštěl místní kulturák, když venku uviděl mladého poslance Dominika Feriho. „Pan Feri rozesílá komerční a placené zprávy na Facebooku. Synovi to chodilo a zprávy se mu nelíbily. Asi si to s ním chtěl vyříkat,” popsal Hromádko starší.

Útok se odehrál rychle a nečekaně. Feri odmítl, že by mu předcházely nějaké slovní půtky nebo provokace. „Šel jsem si ven zapálit cigaretu. Asi pětadvacetiletý kluk se mě zeptal, jestli jsem Feri. Pak začaly lítat rány,” řekl.

Nepřímo to potvrdil i Vladimír Hromádko. „Vzhledem k tomu, že měli oba popito, nebo že všichni měli popito, tak si zřejmě neřekli nic hezkého a skončilo to tak, že můj mladík mu prostě lískl jednu. Byla to nerozvážnost mého syna,” řekl sympatizant extremistického hnutí Řád národa.

Odmítá, že by byl členem hnutí. „Když před lety rozjeli kampaň na sociálních sítích, dal jsem si jejich logo ke svému profilu,” dodal.

Zároveň přiznal, že se do rvačky také zapojil. „Byla tam skupina šesti až osmi chlapců, sesypali se na syna, šel jsem mu na pomoc, tak jsem se do toho kolotoče dostal i já,” vylíčil svou verzi incidentu.

On i syn Vojtěch už vypovídali na policii, která událost dál vyšetřuje. „Právní kvalifikaci jsme zatím neurčili, vyšetřování potrvá několik dalších dní,” uvedla policejní mluvčí Milena Šabatová.

Jestli se za napadením Feriho skrývá i rasový motiv, je nejasné. Podle některých svědků bitku provázely slova o „negrech”. Hromádko starší to odmítá. „Nic takového jsem neřekl ani neslyšel,” uvedl.

Vojtěch Hromádko loni úspěšné ukončil studium medicíny na lékařské fakultě Karlovy univerzity. Česká lékařská komora jej eviduje v registru členů, ze záznamů však není jasné, kde nyní pracuje. „Nedostali jsme zatím žádnou stížnost na chování lékaře. O případu jsme slyšeli jen z médií,” uvedl mluvčí lékařské komory Michal Sojka.

Podle něj však může incident mladému lékaři zkomplikovat kariéru, v případě, že bude odsouzen. „Soukromou ordinaci si může otevřít pouze bezúhonný lékař. Na druhou stranu může klidně pracovat v nemocnici. Nějaká bitka lékaři sama o sobě neznemožňuje výkon činnosti,” dodal.

Podle něj lékařská komora zakazuje činnost jen ve výjimečných případech. „Třeba lékařům, kteří mylně diagnostikují rakovinu a nechávají si za to platit,” řekl.

Hromádku staršího s odstupem dvou dní incident mrzí. „Chceme to urovnat. Je škoda, že se do toho tahá politika a rasismus. Tento motiv odmítáme,” řekl otec.

Přitom předtím přiznal, že jeho syna rozlítily právě Feriho názory na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované