Hlavní obsah

TikTok má problém s novou výzvou: přelézáním beden od mléka. Pády jsou zlé

Foto: Profimedia.cz

TikTok na své platformě zakázal populární výzvu Milk Crate Challenge.

Reklama

Milk Crate Challenge, ve které lidé přelézají pyramidy postavené z přepravek od mléka, se stala na TikToku virální. Až tak, že plní ordinace chirurgů. Platforma už výzvu zakázala a dál před ní varují i lékaři.

Článek

Na platformě TikTok se objevila nová virální výzva Milk Crate Challenge neboli výzva s bednou od mléka. Uživatelé sestaví z přepravek pyramidu a poté musí nestabilní konstrukci přelézt. Z celé akce natočí video, které pak sdílejí na sociální síti.

TikTok zakazuje obsah, který propaguje nebo oslavuje nebezpečné činy, a proto odstraňujeme videa a přesměrováváme vyhledávání na naše zásady komunity, abychom od takového obsahu odradili.
mluvčí společnosti TikTok

Společnost TikTok však populární výzvu na své platformě zakázala. Důvodem byly obavy, že se lidé během ní zraní. Mluvčí společnosti pro server TechCrunch uvedl: „TikTok zakazuje obsah, který propaguje nebo oslavuje nebezpečné činy, a proto odstraňujeme videa a přesměrováváme vyhledávání na naše zásady komunity, abychom od takového obsahu odradili. Doporučujeme všem, aby se chovali obezřetně - ať už online, nebo mimo internet.“

Pokud chce uživatel vyhledat hashtag tohoto trendu, aplikace mu oznámí, že nenašla žádné výsledky. Vyhledávání nyní informuje o možných rizicích. „Tato fráze může být spojena s chováním nebo obsahem, který porušuje naše pokyny. Podpora bezpečného a pozitivního zážitku je pro TikTok nejvyšší prioritou. Pro více informací vás zveme k přečtení našich pokynů pro komunitu,“ stojí v oznámení.

Některá videa z výzvy jsou však na TikToku stále dostupná, pokud lidé do vyhledávače zadají klíčová slova s chybou – například „milk craate“ či „milk cratee“.

Podle řady zveřejněných videí se pyramida zřítí a nespočet výzev končí pádem. Bedny na mléko jsou sice pevné, ale ne stabilní.

Na nebezpečí upozorňují i lékaři. „Ortopedické operace nutné k odstranění problémů způsobených touto situací mohou spadat pod pojem elektivní operace. Možná nechcete pokoušet úrazové bohy, pokud žijete jižně od Mason-Dixonu,“ napsal na Twitter dětský ortoped George Gantsoudes.

TikTok podle serveru Los Angeles Times nemůže lidem přímo zabránit, aby ve videích riskovali zlomeniny a jiná zranění, když je pro ně natáčení videí zábavou a zdrojem zisku.

Gravitace vždycky zvítězí. Takže když lidé padají směrem k zemi pod nepříjemným úhlem, hrozí jim zlomeniny a vykloubení různého typu. Zcela možná jsou i zranění páteře.
George Gantsoudes, dětský ortoped

S Milk Crate Challenge už je spojeno několik úrazů. „Gravitace vždycky zvítězí. Takže když lidé padají směrem k zemi pod nepříjemným úhlem, hrozí jim zlomeniny a vykloubení různého typu. Zcela možná jsou i zranění páteře,“ řekl Gantsoudes.

Lékař dodal, že chápe, že se lidé chtějí vrátit po lockdownu do normálu, ale měli by si najít bezpečnější zábavu, než je tato výzva na TikToku. „Následkem pádu z pěti až šesti metrů obličejem napřed nejsou jen modřiny. Lidé se mohou vážně zranit,“ uvedl.

Upozornil také, že většina jeho práce spočívá v napravování úrazů z dětství. „Když dětem řeknu, že jim nebudu bránit v jízdě na skateboardu, ale potřebuji, aby nosily helmu, jde o zmírnění rizika. Nejsem si jistý, jak člověk zmírňuje riziko, když dělá tuhle hloupou výzvu,“ dodal.

„Je to snad ještě horší než pád ze žebříku,“ řekl deníku Washington Post Shawn Anthony, ortoped z nemocnice Mount Sinai v New Yorku.

K Milk Crate Challenge se vyjádřil také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. „Přestože mléko regulujeme, nemůžeme vám doporučit, abyste to zkoušeli. Spíše si vychutnejte sklenici a vraťte všechny ty bedny do obchodu s potravinami,“ reagoval na trend úřad.

Zablokování může být pro některé TikTokery překvapením, protože se na platformě šíří i další ne zrovna bezpečné výzvy. Mezi nimi je například Kiki Challenge. Začala nevinně, ale postupně zmutovala v to, že uživatelé vystupovali z jedoucích aut, s nimiž drželi krok a tančili. Řada videí obsahuje i záběry, kdy účastníky srazilo auto, protože nesledovali vozovku a dívali se do kamery.

Reklama

Doporučované