Hlavní obsah

Přelomová studie o oteplování Země narazila, ropné státy v čele s USA ji zablokovaly

Studie, podle které se planeta otepluje mnohem rychleji, vyvolala na podzim poprask. Nyní však na summitu narazila na odpor.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

USA, Saúdská Arábie, Rusko a Kuvajt odmítly podpořit vědecký závěr, že globální oteplování postupuje dvakrát rychleji, než se odhadovalo.

Článek

Na konferenci ke klimatickým změnám, která se koná v Polsku, se nepodařilo podpořit přelomovou studii o globálním oteplování. V té se píše, že se Země v tomto století oteplí o tři stupně Celsia. Až dosud se přitom předpokládalo pouze jeden a půl stupně.

Proti zařazení studie, která vyvolala letos v říjnu velký rozruch a okamžitou podporu mnoha vědců, se nečekaně postavily velké ropné státy: USA, Saúdská Arábie, Rusko a Kuvajt.

Spojené státy a jejich spojenci prosazují, aby se konference zabývala zprávou, která má příznivější vyhlídky.

Přitom právě USA i Saúdská Arábie přelomovou studii, kterou představili v Jižní Koreji, ještě před pár měsíci podporovaly.

Nové varování vědců tvrdí, že se Země otepluje mnohem více, než se předpokládalo. Pokud by tomu lidstvo chtělo předejít, musely by se emise oxidu uhličitého do roku 2030 snížit o čtyřicet pět procent.

Polský summit „COP24“ probíhá pod záštitou OSN, končit má 14. prosince. Delegáti podle britské veřejnoprávní televize doufají, že pondělní příjezd ministrů ještě osud jihokorejské zprávy zachrání.

Podle BBC odmítnutí studie překvapilo vědce i delegáty. Její vypracování státy odsouhlasily již na schůzi v roce 2015. Čtyři ropné velmoci však místo toho navrhly, že studii proberou, ale nestane se klíčovým dokumentem konferencí.

„Zlobíme se a jsme šokovaní tím, že se pár zemí rozhodne ignorovat takovou zprávu, když budeme všichni čelit jejím dopadům,“ řekla Yamide Dagnetová z Institutu pro světové zdroje.

Někteří komentující se domnívají, že rozhodnutí Saúdské Arábie a Spojených států je motivováno čistě politickými důvody, a považují ho proto za nezodpovědné.

Reklama

Doporučované