Hlavní obsah

Přelouč potřebuje opravit lávku přes Labe, má špatné mostní pilíře

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lávka přes Labe, která vede z Přelouče na Pardubicku do přírodní lokality Slavíkovy ostrovy, je ve špatném stavu, nejhůř jsou na tom mostní pilíře. Město připravuje jejich opravu.

Článek

„Každé čtyři roky provádíme mostní prohlídku, bohužel bylo konstatováno, že pilíře a železné konstrukce pod mostovkou se nachází na hraně životnosti. Dostali jsme za úkol, že nejdéle do jednoho roku musíme zahájit opravy,“ řekla starostka Irena Burešová (ODS).

Lávka je posazená na třech železobetonových pilířích. Lávka není v havarijním stavu, který by vyžadoval její uzavření. Město nedávno vybralo projekční firmu, která za 417 tisíc korun zhotoví projekt a navrhne postup rekonstrukce. „Z projektu vyjde cena, vůbec netušíme, jaká bude. Je to pro nás velký otazník, miliony to budou určitě,“ řekla Burešová.

Rekonstrukce by mohla začít na jaře příštího roku, projekt bude hotový nejspíš do konce letoška. Lávka měří 70 metrů a podle Burešové je hodně využívaná. „Vede přes Labe do části města, která je rekreační zónou, občané si tam zkracují cestu do Břehů, do Semína,“ řekla Burešová.

Novou lávku město stavět nechce, i když posudek tuto variantu navrhoval. Město počítá s tím, že nová lávka vznikne v projektu splavnění Labe. Což je nákladný projekt, který se po více než 20 letech zatím neuskutečnil. Splavnění Labe do Pardubic podporují kromě Ředitelství vodních cest také zástupci Pardubického, Středočeského a Královéhradeckého kraje, Přelouče a dalších obcí. Naopak ekologické organizace jsou proti.

Reklama

Související témata:

Doporučované