Hlavní obsah

Premianti a propadlíci. Pololetní vysvědčení Premier League

Kdo prospěl v pololetí Premier League s vyznamenáním? Harry Kane (vpravo) a Kevin De Bruyne nepochybně ano.

Reklama

Nejvyšší anglická fotbalová soutěž zažívá zcela mimořádný ročník, který boří zažité jistoty. Pandemie koronaviru drží fanoušky v uctivé vzdálenosti od stadionu. Na trávníku pak může kdokoli porazit kohokoli.

Článek

V sezóně 2019/2020 vedl po polovině soutěže tehdy stále neporažený Liverpool o 13 bodů před Leicesterem a nenechával nikoho na pochybách, že je připraven zlomit prokletí v podobě 30 let trvajícího čekání na titul. Tahle sezona je ale úplně jiná a žádný tým nedokázal konkurenci odskočit. Pořadí na prvních deseti příčkách se nevídaně přelévá a žádný z favoritů se nevyhnul alespoň krátkodobé krizi.

Jak se jednotlivým týmům zatím dařilo? Autor oblíbeného podcastu Angličan Jiří Hošek spolu s Karlem Tvarohem z pražské Sparty, který v Anglii hrál a studoval, zhodnotili dosavadní snažení týmů Premier League slovně i výslednou známkou. Ta reflektuje kvalitu hry a výsledky klubu v poměru ke kádru, finančním možnostem a očekáváním.

1. Manchester United (postavení v tabulce Premier League k 24. lednu 2021)

Možná se jednou dozvíme, že byl manažer Ole Gunnar Solskjaer jen zápas od vyhazovu. United začali sezonu mizerně a po domácí blamáži s Tottenhamem 1:6 byl zaměstnanecký poměr norského kouče v akutním ohrožení. Rudí Ďáblové se ale semkli, začali hrát dobře v obraně a produktivní Bruno Fernandes získal právem trofej pro nejlepšího hráče měsíců listopadu a prosince. United mají úchvatnou bilanci na hřištích soupeře, kde dokázali opakovaně zápas otočit. Uruguayec Cavani hladce vklouzl do týmu. Na Old Trafford se může právem mluvit o útoku na titul.

Známka Jiřího Hoška: 1

2. Manchester City

Když na podzim kouč Citizens Pep Guardiola prodloužil s klubem smlouvu, mnozí si klepali na čelo. Rozjezd soutěže zastihl City ve špatném rozpoložení, když jasně podlehli Liškám ve 2. kole 2:5 a posléze i na hřišti Mourinhových Spurs 0:2. Jenže od té doby se Guardiolovi podařilo adaptovat na veškeré změny nejlépe ze všech manažerů Premier League. Příkladem budiž první lednový duel na Stamford Bridge, kdy Citizens chybělo hned několik hráčů základní jedenáctky kvůli pozitivním covidovým nálezům.

Citizens v letošním ročníku pod taktovkou španělského myslitele zřejmě vyladili obrannou fázi v čele se stoperskou dvojicí Dias-Stones. Druhý tým tabulky se aktuálně chlubí vítěznou šňůru 6 ligových utkání a je horkým kandidátem na titul. Co ovšem přidělalo Guardiolovi nejednu vrásku na čele, je aktuální zranění nejdůležitějšího hráče Citizens, belgického klenotu Kevina De Bruyneho, na kterém hra City letos vyloženě stála. Poraněný hamstring by ho měl vyřadit minimálně po dobu následujícího měsíce.

Známka Karla Tvaroha: 1-2

3. Leicester City

Lišky nápadně připomínají Ranieriho mistrovský soubor ze sezony 2015/16, jen jsou herně ještě lepší. Leicester dokáže hrát nesmírně rychle a hlavně týmově. Má vynikající krajní beky Justina s Castagnem. Z hlediska produktivity není tým závislý na Jamiem Vardym, který teď musí na operaci s kýlou. Jamese Maddisona by chtěl mít v záloze každý, možná i Gareth Southgate v anglické reprezentaci na letním Euru. Na titul to možná nakonec nebude, ale kvalitu na umístění v top 4 Leicester zcela jistě má. Brendan Rodgers odvádí výtečnou práci. Že klub není mediálně ve světle reflektorů, mu pomáhá.

Známka Jiřího Hoška: 1

Foto: Profimedia.cz

Jak James Maddison (vpravo), tak Bruno Fernandes mají vynikající sezonu.

4. Liverpool

Rok po zaslouženém triumfu v Lize mistrů, po dlouhých 30 letech, se Liverpool dočkal svého vysněného ligového titulu. Jeho nadvláda nad fotbalovou Anglií ale zřejmě přišla vzhledem k pandemii koronaviru v tu nejhorší možnou dobu. Tak jako ostatně všichni z nás, fanoušci Reds, jistě i frustrovaný Klopp a jeho svěřenci si rok 2020 představovali zcela odlišně. Letošní ročník je skutečně bláznivý a frekvence zápasů, kterých pro Reds rozhodně neubývá, vystavuje hráče enormnímu náporu.

Reds na podzim zvládli deklasovat 7:0 Crystal Palace, ale také prohrát 2:7 s Villans. Kalamita zranění, jež drtí zejména obranné řady, společně s érou covidu-19 dělají maximum pro to, aby vládnutí LFC co nejvíce zkrátily. Reds válčí bez Van Dijka, kterému v derby s Evertonem „zrušil“ koleno nepotrestaným faulem Pickford. Naopak příslibem může být nedávné zotavení Thiaga, který svými výkony ukazuje, že nepatří do starého železa a hra Reds by na něm mohla v budoucnu stát.

Známka Karla Tvaroha: 1-2

5. Tottenham Hotspur

Po 10 odehraných kolech vedli Spurs tabulku a vypadalo to pro ně hodně nadějně. Nebývale úspěšný byl Tottenham proti silným týmům, kde José Mourinho vytvořil defenzivní „Plán B“. Ale s jeho realizací Lillywhites mezitím zapomněl, jaký je jejich útočný „Plán A“ proti průměrným celkům. Příliš pasivní v několika zápasech, v nichž Kohouti vedli a vedení neudrželi. Zranitelní ze vzduchu, což tým stálo několik velmi cenných bodů. Výjimečná souhra Harryho Kanea a Son Heung-mina dělá fanouškům severolondýnského klubu dobře po těle. I vzhledem k postupu do finále Carabao Cupu může být pro Spurs sezona stále velmi zajímavá. Zaprášené vitríny by si nějaké nové „stříbro“ už zasloužily.

Známka Jiřího Hoška: 2

6. Everton

Everton odstartoval tento ročník pod taktovkou respektovaného Carla Ancelottiho velmi nadějně, když byl v prvních 4 soubojích stoprocentní. James Rodriguez hned zkraje soutěže nikoho nenechal na pochybách, že mu náboj ostrovního fotbalu nebude proti chuti. Ancelotti vhodně poskládal kádr a vytvořil z Evertonu zajímavý celek, jenž může skutečně porazit každého. Vidina silně vypadajícího týmu Toffees v kombinaci s mohutným ligovým nástupem způsobila, že mnozí Evertonu přisuzovali roli černého koně soutěže. Toho se ale klub z Merseyside záhy s díky vzdal. Zůstává ale na dostřel s muškou namířenou na lukrativní pohárové umístění.

Známka Karla Tvaroha: 2+

7. West Ham United

V poslední sezoně Hammers koketovali se sestupem a letos ejhle, i podle vyjádření Vladimíra Coufala v Angličanovi není pohárová Evropa najednou utopií. Nás může hřát, že pod markantním zlepšením jsou velmi zřetelně podepsaní čeští reprezentanti Souček s Coufalem. Velmi kvalitní, elastická obrana, velmi dobré standardní situace. Vepředu mimořádně nebezpečný, leč zdravotními neduhy trpící Michail Antonio. Po prodeji Hallera by to chtělo dalšího centrforvarda. Kladiváři ale najednou vypadají jako tým, který ví, co chce hrát, a nezřídka se mu to i daří.

Známka Jiřího Hoška: 2

8. Aston Villa

Jedno z nejpříjemnějších překvapení probíhající sezony, ne-li to vůbec nejpříjemnější. Vynikající Martínez v brance, výborný přechod do útoku a Jack Grealish coby tahoun a tmel týmu, jeho nejcennější klenot a hráč, jehož v současné formě Villans těžko dlouhodobě udrží. O demolici Liverpoolu 7:2 si budou povídat ještě další generace fandů tradičního klubu. A-tým, který zasáhla naplno nákaza koronavirem, má odehráno méně zápasů než jeho rivalové. Nenápadný Dean Smith získal právem trofej pro nejlepšího kouče měsíce prosince. Herní zlepšení Aston Villy je pod jeho vedením skutečně pozoruhodné.

Známka Jiřího Hoška: 1-2

9. Chelsea

Letošní výsledky z pohledu Chelsea proti velkým týmům - Liverpool 0:2, Manchester United 0:0, Spurs 0:0, Arsenal 1:3, Manchester City 1:3 a Leicester 0:2. Minus více než 200 milionů liber na letních přestupech. Bilance Blues po rozbalení letních vánočních dárků ve formě vysněných transferů pro miláčka ochozů Stamford Bridge Franka Lamparda je jednoduše mizerná.

Úvod sezony Chelsea sice výsledkově vyšel a v sérii 9 zápasů bez porážky se jevila jako uchazeč o titul, nicméně všechno vzalo na přelomu roku velký obrat. Chelsea se „povedlo“ nastartovat i do té doby impotentní Arsenal, výkonem bez zájmu a chuti bojovat. Lampard si tvrdošíjně stojí za formací 4-3-3 a nepřestává opakovat, co pro něj Chelsea znamená. Otázkou je, co hraní za Blues znamená pro jeho svěřence a jestli je vůbec nezkušený manažer hoden trenérského žezla. Vypadá to totiž, že si s integrací „dárků“, zejména v podobě německého balíčku Wernera s Havertzem, neví rady.

Známka Karla Tvaroha: 3

Foto: Profimedia.cz

Werner s Havertzem slaví v FA Cupu gól do sítě Morecambe. V Premier League je tento obrázek velmi vzácný.

10. Southampton

Všichni svatí jsou letos na svých místech, a tak se kometa Southamptonu zářivě prohání Premier League. Hráči Saints předvádějí prvotřídní fotbal na vrcholu svých možností. Danny Ings a spol. mají nakročeno k finiši na fantastických příčkách atakujících ty pohárové. Je otázkou, jak blízko byl Ralph Hasenhüttl na podzim 2019 po ostudné porážce 0:9 s Leicesterem od vyhazovu. Nicméně, ať to bylo jakkoli, majitelé Saints si můžou mnout ruce, že Ralph nebyl někde v southamptonském přístavu vržen přes palubu. Pod charismatickým Rakušanem, který nedávno podepsal novou čtyřletou smlouvu, se Saints zvedli nejen herně, ale také mentálně. Hasenhüttl vštípil Southamptonu zbrusu novou klubovou DNA, charakterizující ty největší kluby.

Známka Karla Tvaroha: 1

11. Arsenal

Kdyby se vysvědčení bývalo psalo v půli prosince, hrozila by Gunners snad i nedostatečná. Jejich zlepšení v posledních zápasech (bilance 4-1-0) je ale křehké a vypadnutí z FA Cupu, který Arsenalu a jeho fanouškům v posledních letech zlepšoval náladu i reputaci, evidentně bolí. Zkušenější (a dražší) hráči Mikela Artetu opakovaně zklamali. Nedisciplinovanost v některých zápasech byla až zarážející a sázky na červenou kartu byly skoro jistotou výhry. Silná šeptanda se šíří ohledně rozštěpení kabiny na několik táborů. Arteta asi už pochopil, že musí stavět na hráčích, jako jsou Saka a Tierney. Virtuózní kombinace ale dál střídá defenzivní kalamita.

Známka Jiřího Hoška: 3

12. Leeds United

Za jeden fotbalový zápas je statisticky možné vstřelit 66 branek. Jednoduchá rovnice vystihující filozofii argentinského stratéga, jenž vybudoval z každoročního otloukánka britského fotbalu opět uznávaný globální brand. Bielsova záliba ve fyzicky náročném stylu hry se neobejde bez kondičně perfektně připravených hráčů, kteří na hřišti za svůj tým nechají vedle plic i srdce.

Peacocks vlétli do Premier League ve velkém stylu, když v úvodních dvou duelech vsítili hned 7 branek, z toho tři na Anfieldu proti úřadujícím mistrům. Bielsovi se podařilo vybudovat konkurenceschopný tým, což dokládá, že i přes postup do Premier League neměl Leeds potřebu zběsile nakupovat, ale kádr spíš citlivě doplnil. Kaňkou na letošní sezoně tak budiž ostudný zápas 3. kola FA Cupu, kdy si na Bielsově týmu smlsli borci z Crawley Town hrající 4. nejvyšší soutěž. I když to Bielsa nemá v nátuře, když Leeds zlepší obranu, mohli by se již v brzké době třeba ucházet o nějakou prestižnější trofej.

Známka Karla Tvaroha: 1-2

13. Crystal Palace

Vlastně taková klasika klubu z jižního Londýna. Na špici daleko, sestup ale také úplně nehrozí. Stejně geniální jako občas viditelně frustrovaný Wilfried Zaha získal konečně parťáka v podobě technického Eberechiho Ezeho. Úzký kádr ale pořád Eagles brzdí v rozletu. 22 vstřelených branek je málo. V některých zápasech vypadají Palace velmi nebezpečně, ale o 3 dny později jsou najednou odevzdaným souborem přestárlých vysloužilců.

Známka Jiřího Hoška: 2-3 (nebo spíš 3+)

14. Wolverhampton

Po 2 senzačních sezonách v Premier League a spanilé jízdě až do čtvrtfinále Evropské ligy se vlkům z Wolverhamptonu přestává dařit. Ačkoliv Wolves vhodně posílili a umně zalepili trhliny vzniklé odchody Dohertyho a Joty, aktuální 14. místo a nepřesvědčivé výkony je řadí mezi celky zaostávající za očekáváním. Nic na tom nemění ani příchody portugalských nadějí Vitinha a Fabia Silvy, kteří tak ještě se Semedem doplnili portugalskou flotilu hrající za Wolverhampton.

Pro aktuální rozpoložení Wolves bylo evidentně osudovým okamžikem vážné zranění nepostradatelného Raúla Jimenéze v souboji s Arsenalem. Od jeho absence se Wolverhamptonu podařilo dovést do vítězného konce pouze jediné utkání. Brankou v nastavení o výhře nad Chelsea rozhodl „jotovským“ stylem Pedro Neto, aktuálně možná nejlepší hráč vlčí smečky.

Známka Karla Tvaroha: 3

15. Burnley

„Oni to pod tím Seanem Dychem zase nějak ukopou,“ pronesl v podcastu Angličan už nejeden host. Clarets nejspíš znovu kráčejí k záchraně, když dokázali pouhopouhých 10 vstřelených branek až zázračně přetavit v 19 nastřádaných bodů. Nick Pope vévodí kolonce brankářů ve Fantasy PL a plným právem. Vynikající služby odvádějí také stopeři Bee s Tarkowskim. Čeho se týmu z chladného severu Anglie nedostává v technice, to dohání organizovaností a nasazením. Matěj Vydra se přes dvojici Wood - Barnes stále nemůže dostat do základní sestavy.

Známka Jiřího Hoška: 2-3

16. Newcastle

Fanoušci Newcastlu dlouho věřili, že klub převezme za 300 milionů liber konsorcium, které zaštiťuje státní saúdskoarabský fond. Obchod ale nakonec ztroskotal, a tak v kolonce vlastník nadále svítí jméno Mikea Ashleyho. Ten logicky nevypadá, že by se chystal do klubu pumpovat peníze, tím spíš, že jeho podnikání vázne. Straky sezonu docela slušně začaly. Směrem dopředu to velmi skřípe, kreativita v záloze víceméně neexistuje. Díky vynikajícímu Darlowovi v brance nejsou Toons zatím přímo namočení v sestupové přetahované. Být jejich fanouškem, jsem hodně nervózní.

Známka Jiřího Hoška: 3-

17. Brighton

Brighton vyloženě doplácí na počet neproměněných šancí. Pro tento jihoanglický klub nepředstavuje boj o záchranu v Premier League žádnou neznámou disciplínu. Od svého postupu v roce 2017 se Seagulls každoročně zachraňují ve stylu „last minute“. Z tohoto pohledu se tak v zatím nejúspěšnější sezoně Brighton matematicky zachránil až (v Brightonu čtěte „už“) ve 36. kole, tedy dvě rundy před koncem ročníku.

Respektovaný manažer Graham Potter si je jistě vědom, že to takhle může zákonitě dřív či později skončit sestupem a ze svých svěřenců bude chtít dostat o něco víc. Prozatímní sezonu Seagulls tak možná nejlépe charakterizuje fakt, že při svém nejlepším výkonu doma proti Manchesteru United prohráli 2:3, ačkoliv zápas skončil závěrečným hvizdem za stavu 2:2. Na řadu totiž přišla smrtící kombinace v podobě VARu, penalty a Bruna Fernandese - obdoba svaté trojice Rudých ďáblů.

Známka Karla Tvaroha: 2-3

18. Fulham

Jak pravil lodivod Reds před konfrontací s Cottagers, „Fulham je dobře vypadající tým. Stejně tak jako jejich manažer.“ Řeč je o Scottu Parkerovi, bývalém středopolaři s více než 300 starty v Premier League, který by mohl jít z fleku točit bondovky. Fulham toho v úvodních kolech vyjma soutěže v zahazování penalt ukázal pramálo, a tak se po 9 zápasech nacházel na chvostu s pouhými čtyřmi body. Cottagers ale zabrali, vyladili obrannou fázi a v sérii 5 zápasů ochutnali návykový pocit vlastní neporazitelnosti. V tabulkovém postavení se jejich herní vzestup prozatím výrazně neprojevil, ale poslední dvě těsné domácí porážky s giganty Chelsea a Manchesterem United budiž příslibem. Relativně mladý tým prokazuje svou dravost a za cílem udržet se v soutěži půjde bez rozpaků.

Známka Karla Tvaroha: 3+

19. West Bromwich Albion

Birminghamský klub se rozhodl vsadit na Sama Allardyce a jeho dlouhodobou statistiku v „bojích nad propastí“. Baggies by se hodně zjednodušeně dali nazvat takovým horším Burnley. Proti silným týmům se zatáhnou do obranné ulity a spoléhají na to, že náhodně skórují z brejku nebo spíš standardní situace. WBA, který má ve svých řadách velmi dobrého Matheuse Pereiru, takto dokázal mysteriózně uhrát remízy na Etihadu i Anfieldu. Jestli se ale tým dál nezlepší, čeká ho nemilosrdný návrat o patro níže. Kádrem do Championship patří už teď.

Známka Jiřího Hoška: 4

20. Sheffield United

Pokud se nejedná o prvních pár kol, ligová tabulka nemá ve zvyku lhát. Bez ohledu na kvalitu či zeměpisnou polohu jakékoliv fotbalové soutěže, tým, který je v úvodních 16 kolech 14× poražen, si zpravidla nezaslouží zamířit jinam než o patro níž. Loňskou premiérovou sezonu v nejvyšší soutěži patřili devátí Blades zejména díky pevné obraně k největším překvapením ročníku. Jakoby se v létě společně s vynikajícím brankářem Deanem Hendersonem (se 13 čistými konty) ze Sheffieldu odstěhovala do Manchesteru i paní Štěstěna. 12 porážek o jednu branku, zranění Jacka O’Connella, citelná absence domácích fanoušků a pouze 10 vstřelených branek směřuje Blades střemhlav zpět do Championship.

Známka Karla Tvaroha: 4-5

Reklama

Doporučované