Hlavní obsah

Prémie za vyšší doměřené daně byly hloupost, přiznává ministryně Schillerová. Finanční správa vědomě lhala, říká opozice

Rozpočtový výbor měl na programu prémie pro berní úředníky, ale také plnění státního rozpočtu.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý generální ředitel Finanční správy Martin Janeček v minulosti vydal pokyn, který umožňoval navázat odměnu finančním úředníkům na minimální výši daně doměřené při kontrolách převodních cen a odpočtů na vědu a výzkum.

Článek

Finanční správa motivovala úředníky desetitisícovými prémiemi za to, že doměří daň za převodní ceny mezi spojenými firmami nebo za odpočty na vědu a výzkum. Ministryně financí Alena Schillerová na jednání rozpočtového výboru přiznala, že takový pokyn skutečně existoval.

Vydal ho bývalý generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. Schillerová přitom na minulém jednání výboru tvrdila, že k ničemu takovému nedocházelo. Vedení Finanční správy ji o tom prý opakovaně ujišťovalo.

„Pokyn bývalého generálního ředitele byl nestandardní, hloupý a nevhodný,“ řekla před poslanci výboru ministryně Schillerová.

Finanční správa vyplatila v oblasti vědy a výzkumu 196 odměn, které přesáhly milion korun. Dostalo je 109 zaměstnanců. Za doměření daně u převodních cen dostalo 209 prémií 98 zaměstnanců. A opět šlo o více než milion korun.

Redakce Seznamu se pokoušela s bývalým šéfem Generálního finančního ředitelství Janečkem spojit, ale ten se k tomu odmítl vyjádřit.

„Někdo tady vědomě lhal“

„Ještě před měsícem jste tvrdili, že nic takového neexistuje. Takže tady někdo vědomě lhal. A je logické, že chceme, abyste z toho vyvodila personální důsledky,“ obrátil se na Schillerovou při jednání poslanec Zbyněk Stanjura (ODS). Rozpočtový výbor posléze ministryni k personálním změnám vyzval.

„Mně přišlo ostudné, jak to Finanční správa formulovala v materiálech, které rozpočtový výbor dostal. A to hlavně tvrzení, že se úředník dokáže povznést nad to, že mu někdo slibuje peníze za to, když tu daň doměří a bude postupovat striktně podle zákona,” divil se po jednání místopředseda výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti), „kdyby to platilo, tak asi to celé nařízení nedává vůbec žádný smysl.“

Finanční správa v materiálech pro členy výboru vyloučila, že by úředníci rozhodovali účelově na základě osobního prospěchu.

Podle ministryně Schillerové nebyly odměny stanovené v přímé úměře ke stanovení daně. Příslib odměny byl podle ní daný pevnou výší. Pokyn uváděl, že 60 procent odměny bylo vázáno na to, až Odvolací finanční ředitelství pravomocně pokutu potvrdí. Schillerová vysvětlovala poslancům, že bývalý generální ředitel nemohl zavázat konkrétní kontrolory, ale vydal jen parametry pro ředitele 15 finančních úřadů. Poukazovala přitom na nynější generální ředitelku Finanční správy Richterovou, která tehdy působila jako ředitelka v Praze a žádnou takovou odměnu nepodepsala.

Na celý případ upozornily loni v prosinci Hospodářské noviny, které napsaly, že finanční úřady za loňský rok vykázaly téměř 1 900 odměn zaměstnancům vázaných na výši doměřené daně. Prémie byly vypláceny za kontroly převodních cen a daňových odpočtů na vědu a výzkum. Podle HN to zjistilo Generální finanční ředitelství. Informace nechala shromáždit ministryně Schillerová poté, co finanční motivování berních úředníků kritizoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Reklama

Doporučované