Hlavní obsah

Premiér Babiš je slabý a podrývá autoritu premiérského úřadu, říká expert

Babiš je slabý, ustupuje prezidentovi. Rozhovor s ústavním expertem v Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ondřej Preuss z Katedry ústavního práva Právnické fakulty UK hovoří pro Seznam o tom, že prezident Zeman porušuje Ústavu a premiér Babiš si nedokáže vynutit opak.

Článek

Miloš Zeman už několik týdnů odmítá vyhovět návrhu premiéra Babiše a odvolat ministra kultury Antonína Staňka.

Situace, která po čtvrtku přivedla vládní spojení ANO a ČSSD na pokraj jejího konce, je podle řady expertů zjevným porušením Ústavy České republiky ze strany prezidenta.

Už na konci května předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ve Výzvě Seznamu jasně řekl, že po premiérově návrhu na odvolání Antonína Staňka z postu ministra kultury neexistuje podle Ústavy jiná varianta než ta, že prezident návrhu vyhoví.

Stejný názor formuluje také Ondřej Preuss z Katedry ústavního práva Právnické fakulty UK, který promluvil v mimořádném studiu Televize Seznam věnovaném čtvrteční schůzce mezi prezidentem, premiérem a předsedou ČSSD v Lánech.

Tam premiér Babiš podle vlastních deklarací chtěl přesvědčit prezidenta, aby jeho návrhu podle Ústavy vyhověl. Z výsledků schůzky je však patrné, že vůbec neuspěl. Přesto si nehodlá vynutit naplnění Ústavy kompeteční žalobou, která je nyní podle expertů jedinou možnosti, jak přimět prezidenta, aby ústavní pravidla deklaroval.

Také o tom, co znamená tato premiérova slabost, Ondřej Preuss v rozhovoru mluví.

Porušuje podle vás prezident Miloš Zeman Ústavu, když stále neodvolal ministra kultury Antonína Staňka?

Domnívám se, že dnes už můžeme tvrdit, že ano. Ústavu nerespektuje. Plynulo to už z nenápadných vyjádření předsedy vlády, tak také z více nápadných vyjádření ministra Hamáčka. Prezident zjevně setrval na svém stanovisku, že nebude respektovat návrh předsedy vlády odvolat ministra kultury.

Není to přece jen na prezidentovi, že to je jeho právo, takto postupovat?

Ne, takto to interpretovat rozhodně nejde. Prezident je stejně jako každý jiný orgán podřízen právu a Ústavě a není to on, kdo rozhoduje o interpretaci norem. Navíc tato norma je naprosto jasná. Prezident odvolá na návrh předsedy vlády a z judikatury i elementární logiky plyne jednoznačně, že pokud má odvolat, má odvolat bezodkladně, což rozhodně není v řádu týdnů nebo měsíců, protože pak by to byl prezident, kdo by rozhodoval o členech vlády – a nikoliv předseda vlády.

Není čas na rekonstrukci Ústavy, aby bylo přesněji zakotveno, jak má prezident postupovat?

To je legitimní otázka. Podle mého názoru jsou ale pravidla nastavena dobře a je spíš na aktérech, aby jejich dodržování vynutili. Tady se ukazuje, že předseda vlády je slabým článkem. Je to úkolem Andreje Babiše, aby prezident respektoval jeho návrh. Bohužel Andrej Babiš dělá také medvědí službu i dalším předsedům vlády, protože podrývá autoritu úřadu premiéra České republiky a prezident toho využívá.

Reklama

Doporučované