Hlavní obsah

Premiér Babiš, jeho žena Monika a dcera byli prvně u výslechu jako obvinění za Čapí hnízdo

Babišova rodina se dosud výslechům vyhýbala s poukazem na chatrné zdraví.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Monika Babišová, Adriana Bobeková i Andrej Babiš jakoukoli vinu odmítli, píše Právo.

Článek

Designovaný premiér Andrej Babiš byl v minulosti v kauze Čapí hnízdo podávat vysvětlení již několikrát. Ve čtvrtek se ale vůbec poprvé dostavil k výslechu jako obviněný. Poslanecká sněmovna ho i spolu s jeho kolegou Jaroslavem Faltýnkem (ANO) vydala před pěti měsíci.

Kauzu Čapí hnízdo vyšetřuje detektiv pražské policie Pavel Nevtípil. Podle informací redakce deníku Právo vyslýchal Babiše na služebně jenom velmi krátce. Stejně jako v předešlých případech jakoukoliv vinu nebo nezákonné jednání odmítl.

Kromě Babiše si Nevtípil tento týden pozval k výslechu poprvé také premiérovu rodinu. V pondělí zpovídal podle zjištění Práva jeho manželku Moniku Babišovou. Dceru z prvního manželství Adrianu Bobekovou, která byla v letech 2008-2010 předsedkyní dozorčí rady Farmy Čapí hnízdo, vyslechl policista v pátek.

Obě obviněné se doposud odmítaly trestního řízení účastnit s poukazem na zdravotní obtíže. Stejně tak zdravím argumentuje premiérův syn z prvního manželství Andrej. Nevtípil si u obou premiérových dětí nechal zadat posudky, zda skutečně nejsou schopni se trestního řízení účastnit. Minimálně u dcery Adriany museli experti dojít k závěru, že toho schopna je.

Obhájce Babiše a jeho rodiny Michael Bartončík se k těmto informacím odmítl vyjadřovat. Obě ženy však měly podle Práva jakoukoliv vinu také odmítnout.

Designovaný premiér je i s dalšími šesti osobami včetně nejbližší rodiny obviněn z možného dotačního podvodu ve výši 50 milionů korun a poškození finančních zájmů Evropské unie. Trestem by pro Babiše a ostatní obviněné mohlo být pět až deset let ve vězení.

Prověřování kauzy Čapí hnízdo začalo již v roce 2015. Detektivové v listopadu obdrželi anonymní trestní oznámení. Obvinění padla ze strany policie loni v říjnu.

Reklama

Doporučované