Hlavní obsah

Premiér Babiš má novou šanci v kauze StB. Kvůli příběhu o agentu Burešovi musí ale znovu k soudu

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší soud poslal Andreji Babišovi rozsudek v jeho sporu kvůli tomu, že byl evidován jako agent StB.

Reklama

Slovenský Nejvyšší soud v těchto dnech doručil premiéru Andreji Babišovi svůj rozsudek, podle něhož zamítl jeho dovolání.

Článek

Premiér Andrej Babiš po přečtení rozsudku slovenského Nejvyššího soudu už nejspíše ví, koho má žalovat, pokud chce uspět ve svém sporu.

Měla by to být Slovenská informační služba a nikoliv Ústav paměti národa, s nímž se dosud soudil, že zveřejnil složku komunistické Státní bezpečnosti.

V ní tehdejší StB uvádí, že Babiš byl její agent s krycím jménem Bureš. To český premiér odmítá a tvrdí, že byl veden ve složce Státní bezpečnosti neoprávněně.

Slovenský Nejvyšší soud jeho žalobu, jak již média uváděla, zamítl. Také proto se Babiš obrátil na Evropský soud pro lidská práva.

V těchto dnech ale Nejvyšší soud svůj písemný rozsudek doručil českému premiérovi a jeho advokátům. Teprve až nyní je tedy možné si zdůvodnění slovenských nejvyšších soudců přečíst.

Andrej Babiš žaluje Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva:

Video: Jan Fuka, Seznam Zprávy

Nejvyšší soud v dokumentu také uvádí, koho by měl Babiš žalovat. Podle Babišova advokáta Vojtecha Agnera by to měl být právě Ústav paměti národa.

„Jako vlastník, případně správce dokumentů bývalých bezpečnostních složek, zodpovídá za zásah do osobnostních práv,“ uvedl Agner ve vyjádření pro Nejvyšší soud.

Ústav Babiš žalovat nemůže, řekl soud

Již loni Ústavní soud řekl, že Ústav paměti národa žalovat nemůže. Soudce Nejvyššího soudu Jozef Kolcun to v nejnovějším rozsudku vysvětluje tím, že ústav byl založen zhruba dvacet let poté, co složka s krycím jménem Bureš vznikla, a třináct let poté, co došlo ke zrušení StB.

„Je zřejmé, že původcem tohoto zásahu, který vedl k neoprávněnému vytvoření svazku na jméno žalobce a jeho neoprávněnému zavedení do evidence StB, nemohl být stěžovatel,“ uvádí Kolcun.

Dále pak soud doplňuje, že Ústav paměti národa neměl žádnou pravomoc rozhodovat o tom, že byl Babiš nebo kdokoliv jiný v evidenci Státní bezpečnosti.

„Stát pravomoc (úlohu) rozhodovat o evidenci žalobců, respektive jiných osob v registračních protokolech bývalé StB Ústavu paměti národa zákonem o paměti národa a ani jiným zákonem nesvěřil,“ napsal soud.

Podle soudce Kolcuna pak Ústavní soud mimo jiné uvedl, že Babiš může podat žalobu kvůli tomu, že byl veden ve svazcích StB, na Slovenskou informační službu.

„Protože za rozhodující se považuje skutečnost, kdo v současné době spravuje archivní materiály bývalé StB. Tímto orgánem je Slovenská informační služba,“ vysvětlil soud.

U Evropského soudu pro lidská práva se Babiš může soudit roky:

Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Babišův advokát Vojtech Agner na dotaz, zda se s rozsudkem seznámil a využije ho na další obranu českého premiéra, neodpověděl.

Před několika týdny však odeslal k Evropskému soudu pro lidská práva jinou žalobu. Seznam ji získal a popsal, že v ní Babišovi advokáti například kritizují slovenský Ústavní soud.

Reklama

Doporučované