Hlavní obsah

Premiér Babiš v Národním divadle: Zaplatíme opravu památek, ale chtělo by to i něco jako operu v Sydney

Andrej Babiš v Národním divadle.Video: Seznam

 

Reklama

Premiér v demisi Andrej Babiš se společně s ministrem kultury Iljou Šmídem vydal na kontrolní obchůzku hlavních kulturních institucí v Praze.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš se v pondělí vydal na inspekci opravovaných významných kulturních institucí a památek. Navštívil postupně Národní muzeum, Státní operu, budovu Invalidovny, Národní divadlo a Národní galerii.

Národní muzeum

Národní muzeum je uzavřené od roku 2011. Termíny otevření rekonstruovaného Národního muzea v Praze se určitě stihnou. Historická budova bude částečně otevřena 28. října a v únoru až březnu příštího roku by měly být pro veřejnost otevřeny všechny prostory. Sdělil to ministr kultury v demisi Ilja Šmíd.

Podívejte se - Andrej Babiš na prohlídce Národního muzea:

Premiér Andrej Babiš v Národním muzeu.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Státní opera

Oprava Státní opery začala v březnu 2017, vyjít má na necelých 900 milionů korun a dokončená by měla být v roce 2019. Zaměřuje se na elektroinstalace, vodu, topení a odpady. Nutná je i sanace vlhkosti. Pozornost bude věnována technologiím horního i spodního jeviště. Samozřejmostí budou restaurátorské práce na interiérové výzdobě hledištní části.

Premiér Babiš v Národním muzeu.Video: Seznam

Další zastávky

Premiér v demisi se podíval také do Nové scény Národního divadla, na karlínskou Invalidovnu a do Národní galerie.

Na Nové scéně Národního divadla prohlásil premiér Babiš, že nyní objíždí republiku, aby zmapoval nutné investice. „Je fajn opravovat ty krásné historické památky, co nám tu nechali předkové, ale třeba v Praze by to chtělo i něco nového. Něco jako má Sydney světoznámou operu, tak nějakou podobnou stavbu,“ řekl premiér v demisi.

Reklama

Doporučované