Hlavní obsah

Premiér Babiš oznámil, kdy by se mohly do škol vrátit všechny děti

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Počet nemocných s covid-19 se v Česku snížil tak, že by se podle premiéra Andreje Babiše mohly vrátit všechny děti do škol naráz.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že ještě během tohoto měsíce by měly začít všechny děti opět chodit do školy. Uvedl to během interpelací, které ve čtvrtek probíhají ve Sněmovně.

„Všechno má svůj čas. A já jsem dneska řekl jasně ministrům zdravotnictví a školství a šéfovi státních hmotných rezerv a paní náměstkyni ministra zdravotnictví Svrčinové, že si přeju, aby udělali maximum pro to, aby 17. května všichni studenti a školáci šli do školy bezrotačně, takže základka, středoškoláci,“ uvedl Babiš.

„To je dneska priorita, protože ta trauma s distančním vyučováním atd., takže toto je absolutní priorita,“ doplnil premiér.

Jde o stejné datum, od kterého by se podle ministra průmyslu Karla Havlíčka mohly otevřít předzahrádky restaurací. „Věřím, že bychom 17. května mohli otevřít zahrádky a současně i penziony a hotely v určitém režimu s antigenními testy. Je tam ale podmínka 75 nakažených na 100 000 obyvatel,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Vláda ve čtvrtek rozhodla, že od pondělí 10. května bude v celé republice možná rotační výuka na druhém stupni základních škol a do mateřských škol se vrátí všechny děti.

Nyní mohou starší školáci střídavě navštěvovat školy v Karlovarském, Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze.

S návratem středoškoláků k teoretické výuce počítá ministerstvo školství při poklesu počtu nemocných v týdenním průměru asi 75 případů na 100 000 lidí. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) by to mohlo být taktéž od 17. května.

120 případů na 100 tisíc

Celostátně je nyní v Česku týdenní průměr výskytu koronaviru zhruba 120 případů na 100 tisíc obyvatel. Školy v Česku se kvůli epidemii zavřely 1. března, výuku na dálku měla většina už řadu týdnů předtím.

Prezenčně byly možné individuální konzultace. Od 12. dubna se otevřely školky pro děti zdravotníků a dalších profesí a pro předškoláky. Žáci prvního stupně základních škol se začali střídat po týdnech v rotační výuce.

Reklama

Doporučované