Hlavní obsah

Premiér Babiš pobyl dvě hodiny na policii. Vypovídal v kauze svého syna

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Jde o případ pobytu Babiše juniora na Krymu a na Ukrajině, v němž policie zahájila úkony vyšetřování pro podezření z trestného činu zavlečení.

Článek

Premiér Andrej Babiš byl v pondělí ráno podat vysvětlení na policii.

Jde o případ pobytu Babiše juniora na Krymu a na Ukrajině, v němž policie zahájila úkony vyšetřování pro podezření z trestného činu zavlečení.

Babiš starší se zdržel na policejní úřadovně dvě hodiny, uvedl server iRozhlas.cz, který s informací přišel.

Podle serveru Babiš do budovy policejního ředitelství nešel hlavním vchodem, ale nechal se zavést do dvora přilehlého komplexu budov, kam veřejnost neměla přístup. Jeho doprovod mezitím podle serveru zakryl i možné průhledy do dvora.

Krátce před desátou pak Babiš nastoupil do přistaveného vozu a odjel.

Video: Ministr vnitra a náměstek policejního prezidenta informují o vyšetřování

Informace o vyšetřování.Video: Seznam Zprávy

Reportéři už vypovídali

Vyšetřování případu odstartovaly výroky Babiše mladšího. Ten reportérům Seznamu v reportáži publikované před dvěma týdny sdělil, že na Ukrajině a na Krymu pobýval nedobrovolně, a to v doprovodu spolupracovníka svého otce Petra Protopopova.

Osoby, jejichž výpovědi potřebuje k vyšetřování, si začala policie zvát už minulý týden. Minulé úterý tak byli předvoláni k výpovědi na policii v Praze 1 reportéři Seznamu Sabina Slonková a Jiří Kubík, kteří jsou autory reportáže, jež na nové okolnosti pobytu Babiše juniora na Krymu upozornila. Policii poskytli veškerou součinnost.

Koho dalšího si policisté předvolali, odmítl náměstek policejního prezidenta sdělit, ze slov ministra vnitra Jana Hamáčka z minulého úterý však lze vyčíst, že mezi předvolanými je například i spolupracovník Babiše staršího, řidič Agrofertu Petr Protopopov.

Prověřováni i policisté

O vyšetřování případu hovořil minulý týden na tiskové konferenci i ministr vnitra Jan Hamáček. Řekl, že v rámci vyšetřování podezření z trestného činu se pod dozorem žalobce zkoumá také postup policistů v případě prvního oznámení, které Babiš junior kvůli pobytu na Krymu policii poslal.

V létě odeslal policii informaci o nedobrovolném pobytu v cizině e-mailem, ale kriminalisté v Praze 1 věc – bez dohledu žalobce – prověřili a odložili.

„Pokud by se dospělo ke zjištění, že policie pochybila, je možnost kázeňského postihu, nebo by konala Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uvedl Hamáček.

Podívejte se na díl Zvláštního vyšetřování s výpovědí Andreje Babiše mladšího.

Zvláštní vyšetřování.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Reklama

Doporučované