Hlavní obsah

Premiér Babiš vaší zemi dobrou image nedělá, říká belgický europoslanec

Foto: Profimedia.cz

Střet zájmu českého premiéra Andreje Babiše je zjevný, říká spolupředseda Zelených v Evropském parlamentu.

Reklama

Český premiér vnáší do systému ještě větší neprůhlednost, aby nebylo vidět na vazby mezi svěřenskými fondy a skutečnými vlastníky, řekl Seznam Zprávám Philippe Lamberts, jeden ze dvou šéfů frakce Zelených v Evropském parlamentu.

Článek

Jak budete hlasovat v pátek, kdy se bude schvalovat rezoluce o střetu zájmů Andreje Babiše?

Pátek ještě nemáme, ale jistě znáte pozici frakce Zelených, jejíž součástí jsou i čeští Piráti. Necítíme vůbec žádné sympatie k tomu, jakým způsobem český premiér řeší, nebo spíše neřeší, svůj konflikt zájmů. Pro nás je nepřijatelné, aby politik ve funkci premiéra členského státu pokračoval ve svém střetu zájmů, jinak řečeno, aby rozhodoval o přidělování evropských peněz, když je jedním z jejich hlavních příjemců.

Myslíte, že bude pro rezoluci dostatečná podpora v europarlamentu?

Doufám v to. Víte ale, že konflikt zájmů není jen případem pana Babiše, v Evropě jsou i jiné osobnosti z různých politických skupin, které jsou v podobné situaci. To může v jisté chvíli způsobit vznik koalice, která bude proti tvrdému postupu vůči konfliktu zájmů. Uvidíme v pátek.

Pokud bude rezoluce schválena, co to bude znamenat pro příští měsíce?

Je to názor Evropského parlamentu, což je politika sama o sobě. Budeme vyvíjet tlak na české úřady, musím ale přiznat, že až doteď nebyla jejich reakce právě povzbudivá. Poslední reakce pana Babiše spočívala v tom, že vnesl do systému ještě větší neprůhlednost, aby bylo ještě méně vidět na vazby mezi svěřenskými fondy a jejich skutečnými vlastníky, což nejde proti rezoluci Evropského parlamentu, ale proti legislativě EU o praní špinavých peněz.

Foto: Profimedia.cz

Střet zájmu českého premiéra Andreje Babiše je zjevný, říká spolupředseda Zelených v Evropském parlamentu.

V Evropské radě nyní probíhá debata o příštím unijním rozpočtu. Může se jí účastnit premiér Babiš, když se v rezoluci mluví v asi padesáti bodech o jeho střetu zájmů?

Právě to je pro mě jádrem problému. Myslím si, že některé členské státy, které jsou čistými plátci do unijního rozpočtu, a zároveň čistými plátci do fondu evropského oživení, stanoví extrémně tvrdé podmínky proti střetu zájmů. Pokud chce Česká republika nebo Maďarsko těžit z evropské solidarity, je třeba si uvědomit, že solidarita je spojena s odpovědností. Upřímně řečeno si myslím, že přístup českého premiéra k této věci spíše snižuje než zvyšuje důvěru v Evropské radě. A myslím, že důvěru teď potřebujeme více než kdykoliv dříve.

Myslíte si, že aféry premiéra Babiše poškozují českou pozici v Evropské unii?

Ano, to je očividné. Připomněl bych v této souvislosti období po Sametové revoluci, kdy Československo a později Českou republiku vedl Václav Havel. V té době se dalo říct, že byla její pozice neotřesitelná.

Od té doby, kdy se k moci dostal Václav Klaus se svojí antievropskou rétorikou - jeho přirovnání Evropské unie k Sovětskému svazu bylo urážkou historie, Unie na rozdíl od Sovětů nikdy do Československa nepodnikla invazi - a později i Andrej Babiš, to vaší zemi dobrou image nedělá. Ale opakuji: Maďarsko není Orbán a Česko není Babiš. Tyto země mohou Evropské unii nabídnout mnohem více. Například čeští pirátští europoslanci jsou pozoruhodní a dělají své zemi čest, z toho mám radost.

Reklama

Doporučované