Hlavní obsah

Premiér Babiš vzal vládu do pevnosti Josefov. Zítra ho čeká Hrad, jde za Zemanem

Andrej Babiš na návštěvě v pevnosti Josefov.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér v demisi vzal vládu na výjezdní zasedání na východ Čech.

Článek

Prohlídka archeologických nalezišť pod budoucí dálnicí D11, účast na konferenci, ale i prohlídka pevnosti Josefov či Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích. Takový program dnes absolvuje vláda v demisi v čele s Andrejem Babišem (ANO) v Královéhradeckém kraji.

„Doufám, že nebudeš večer demonstrovat,“ řekl premiér ve zjevné nadsázce studentovi školy, který ho požádal o selfie.

Podívejte se na setkání Andreje Babiše s žáky školy:

Andrej Babiš v Hořicích.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Večer se totiž po celé republice konají demonstrace proti vládě v demisi a navíc se studenti postavili Babišovu plánu na slevy na jízdném. Místo toho premiéra požádali o větší investice do školství.

Návštěva je další etapou vládních výjezdů do regionů.

Premiér v demisi se ale ani zde nevyhne otázkám na krach vládních jednání s ČSSD. Babiše čeká v úterý plánovaná schůzka s prezidentem Milošem Zemanem o sestavování vlády. „Nebudu mu nabízet řešení, rozhodující je, co řekne pan prezident,“ řekl Babiš na brífinku po jednání s vedením Královéhradeckého kraje.

„Já nemám co nabízet panu prezidentovi. Karty rozdává pan prezident. Jdu za ním, abych si vyslechl jeho názor a doporučení. A hlavně, jak se staví on k politické situaci, s tím jdu zítra (v úterý) do Lán,“ řekl Babiš.

Prezident republiky pověřil Babiše sestavením kabinetu po loňských říjnových volbách, ve kterých jeho hnutí získalo nejvíc hlasů. Babiš vytvořil jednobarevnou menšinovou vládu, jež v polovině ledna nezískala důvěru Sněmovny. Prezident poté pověřil Babiše jednáním o vzniku nového kabinetu, přičemž premiérovi dal dostatek času do léta.

V Královéhradeckém kraji Babiše a ministry čeká obvyklý krajský program: dálnice, zdravotnictví a přísliby velkých investic.

Tisková konference Andreje Babiše na úvod návštěvy v Královéhradeckém kraji:

Setkání s novináři na úvod návštěvy na východě Čech.Video: Seznam, Seznam Zprávy

„Chceme ministry důkladně seznámit s takovými problémy, při jejichž řešení se bez pomoci státu neobejdeme a které nejsou v podstatě problémy kraje, ale státu. Chci s členy vlády probrat záležitost Kliniky infekčních nemocí ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, která má dopad na celý kraj. Také chci otevřít otázku financování infrastruktury regionálního vysokého školství,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Andrej Babiš se o vysokoškolácích na tiskové konferenci opravdu zmínil - slíbil, že se tato problematika promítne do plánovaného rozpočtu na rok 2019. Je podle něj problém, když vysokoškoláci dojíždějí za studiem například do Prahy a utíkají ze svých rodných měst.

Reklama

Doporučované