Hlavní obsah

Premiér, který dopustil brexit. Referendum bych stejně vyhlásil, řekl po dlouhé odmlce

Foto: Wikimedia Commons / Moritz Hager

Bývalý britský premiér komentuje po dlouhé době politické dění i referendum, které před třemi lety vyhlásil.

Reklama

David Cameron, někdejší britský ministerský předseda, poskytl exkluzivní rozhovor britskému listu The Times. Komentoval v něm aktuální politické dění, ale vrátil se i k roku 2016, kdy vyhlásil referendum, které mělo podle všeho dopadnout úplně jinak.

Článek

„Rozumím tomu, že jsou na mě lidé hodně naštvaní, protože nechtěli odejít. Ani já nechtěl,” prohlásil David Cameron v rozhovoru s Andrewem Billenem z deníku The Times. Dodal však, že země byla – a stále je – extrémně rozdělená, takže zůstává i skupina lidí, kteří jsou mu vděční za to, že před třemi lety slíbil referendum a svůj slib dodržel.

Billen během interview vycházel mimo jiné i z Cameronovy nové memoárové knihy, která má být k dostání během několika dní. Bývalý nájemník Downing Street v ní sumíruje své zážitky z kampaně i z let strávených v premiérském úřadu.

Co je už dnes jasné, že si ho všichni budou pamatovat jako toho, který dopustil brexit. „Myslím na to každý, každičký den. Na referendum i na to, jak jsme ho mohli prohrát, a také o jeho důsledcích,” vyznal se Cameron v rozhovoru. Přiznal, že se hodně obává o budoucnost země a že jedinou možností je odejít, ale zůstat přítelem a partnerem evropských zemí.

„Spí se vám dobře?” ptal se ho novinář Billen. „Mám hodně starostí, opravdu hodně,” reagoval Cameron.

Se současným britským premiérem Borisem Johnsonem byli kampaňoví rivalové. V nové knize ho podle Billena Cameron líčí jako někoho, kdo ho rozesměje, ale ne vždycky mu tak úplně věří.

„Chci, aby měl úspěch,” řekl teď o Johnsonovi. „Pracovalo se mi s ním dobře, byl schopný starosta. Je pravda, že jsme mezi sebou občas měli napjaté vztahy a často jsme spolu nesouhlasili.”

Cameron přiznal, že se mu kampaň za setrvání v Evropské unii příliš nepovedla. Stáli proti němu právě Johnson a také Michael Gove. „Dokázali udělat svoje témata daleko atraktivnější než já ta svoje. Nakonec jsem se mezi nimi cítil úplně ztracený.”

„Čekal Boris Johnson, že referendum dopadne takto?” doptával se Billen. „Ne. Boris byl přesvědčený, že prohraje,” uvedl rozhodně Cameron. „A co teď? Bude nové referendum?” ptal se Billen. „Nemyslím si, že je to možné, uvázli jsme,” soudí bývalý premiér.

Kdyby byl býval věděl, co se dnes bude v Británii dít, udělal by něco jinak? „Když se nad tím zamyslím, projdu si v hlavě všechny názory mých kolegů i mé vlastní, stejně dojdu k totožnému závěru: že bychom to referendum stejně vyhlásili,” řekl Cameron.

Reklama

Doporučované