Hlavní obsah

Babiš se nechá vydat ke stíhání. Důkaz neexistuje, je to prasárna a svinstvo, říká o Čapím hnízdě

Premiér Andrej Babiš o případu Čapí hnízdo.

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek předstoupí před mandátový a imunitní výbor.

Článek

Andrej Babiš a jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek se nechají vydat ke stíhání v případu dotace na farmu Čapí hnízdo.

Babiš to oznámil v úterý brzy ráno, ještě před začátkem jednání imunitního a mandátového výboru, kde budou s Faltýnkem poprvé po volbách poslancům objasňovat situaci.

Premiér při tom zopakoval, že s Čapím hnízdem jde o komplot a kampaň proti němu. Už po několikáté se při tom odvolával na slova bývalého detektiva Jiřího Komárka, který nyní pracuje na generálním finančním ředitelství spadajícím do resortu ministerstva financí.

Komárek byl v prosinci zatím nepravomocně odsouzen za to, že policejního prezidenta obvinil z “brutálního úniku informací”. Při své výpovědi v tomto procesu hovořil o „mafii, která tu dříve kradla miliardy” a zpochybnil hodnověrnost vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila. Tato mafie podle Babiše za kauzou Čapí hnízdo stojí.

Důkaz o podvodu ohledně Čapího hnízda podle Babiše není a neexistuje.

Kauzu prověřoval i evropský úřad proti podvodům OLAF a vydal o tom zprávu, která udělení dotace zpochybňuje. Premiér Babiš však tvrdí, že se ho zpráva vůbec netýká. A netýká se prý ani Jaroslava Faltýnka.

České úřady dosud oficiálně zprávu OLAF nezveřejnily, avšak objevila se v médiích. Práci novinářů, kteří se dostali k dokumentu důležitému pro osud premiéra, označil Babiš za svinstvo.

Premiér také zopakoval své výpočty, které porovnávají miliony, jež farma Čapí hnízdo získala z evropských peněz a které odvedla do státního rozpočtu.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek pak hovořil podobně jako premiér - kauza je i podle něho účelová a policie nemá důkazy.

Až oba politici před výborem vystoupí, jeho členové by měli rozhodnout, jaké doporučení - zda vydat či nevydat Babiše a Faltýnka - dají plénu sněmovny.

Kromě politiků měl před výborem vypovídat i bývalý detektiv Komárek, avšak ministr vnitra Lubomír Metnar ho nezbavil mlčenlivosti.

Reklama

Doporučované