Hlavní obsah

Premiér se rozčílil ve Sněmovně. Ale co říká, nemusí být pravda

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš prý nevěděl o obří dotaci pro chemičku z impéria Agrofert.

Reklama

aktualizováno •

Že by vláda navrhla, aby Brusel poslal šest miliard na výměnu kotlů v chemičce Lovochemie? Je to nesmysl, vykládal ve Sněmovně premiér. Dokumenty z jednání vlády však říkají něco jiného.

Článek

Premiér Andrej Babiš, který musel kvůli střetu zájmů dočasně uložit svůj koncern Agrofert do svěřenských fondů, se ve Sněmovně rozčílil. Je prý nesmysl, že by jeho vláda schválila návrh, aby z peněz Evropské unie šlo šest miliard korun do „jeho“ chemičky Lovochemie.

„Slyším to dnes poprvé, je to nesmysl,“ reagoval předseda vlády ve čtvrtek odpoledne na interpelaci poslance Pirátů Lukáše Černohorského, který se ptal na informace zveřejněné ráno.

Seznam Zprávy napsaly, že vláda Andreje Babiše navrhla výměnu kotlů v Lovochemii mezi projekty, na které bude Česká republika žádat podporu z Fondu spravedlivé transformace.

„Pan ministr Brabec mi teď napovídal, že to je nesmysl, v životě jsem to neslyšel,“ rozčiloval se Andrej Babiš ze sněmovního řečniště, když se ho pirátský poslanec ptal i na to, jak je možné, že evropské miliardy určené pro regiony postižené těžbou fosilních zdrojů by měly jít zrovna chemičce, která nepodniká v energetice.

„Nic nebylo schváleno, v životě jsem neslyšel, že by tam byla tato chemička,“ tvrdil sebevědomě poslancům a díky přímému přenosu v televizi i veřejnosti Babiš.

A teď, co na premiérovo vystoupení prokládané stížnostmi na antibabišovské novináře říkají záznamy přímo z jednání vlády.

Seznam Zprávy mají dokumenty, které docela přesně popisují, jak vláda o rozdělení evropských peněz ve Fondu spravedlivé transformace rozhodovala.

V záznamu z vládního jednání, které řídila místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová, je napsáno, že premiér u rozhodování o dotacích nebyl. Musel, tak jako při dalších věcech, kdy se projednávají záležitosti týkající se jeho podnikatelské říše, „na chodbu“.

„Důvodem neúčasti předsedy vlády na projednávání tohoto bodu je uplatnění preventivního přístupu, jež by mohlo vést ke střetu zájmů předsedy vlády se zájmy Evropské unie,“ stojí v záznamu.

Foto: Seznam Zprávy

Záznam z jednání vlády.

Přesto však nelze vyloučit, že Andrej Babiš byl o tom, kam mají jít evropské peníze určené do těžbou zdecimovaného kraje, informován. Tedy, že věděl, že se o tom jedná.

Seznam Zprávy totiž mají také dopis, kterým ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová přímo na Babišovu adresu na Úřad vlády celou složku s dokumentací k rozdělování peněz poslala.

Foto: Seznam Zprávy

Dopis ministryně Dostálové na Babišovu vládní adresu.

Dokumenty obsahují jak průvodní dopis k rukám premiéra, tak informaci pro další ministry a také excelovou tabulku, v níž se rozdělování peněz popisuje a uvádí se, nač by měly být peníze použity.

V případě Lovochemie jde mimo jiné o „přechod podnikové energetiky ze stávajícího spalování hnědého uhlí na hybridní energetiku“.

„Případ“ Lovochemie je v tabulce označen žlutou barvou znamenající, že projekt je ve fázi „střední připravenosti“.

Foto: Seznam Zprávy

Šestimiliardový projekt Lovochemie ve vládní excelové tabulce.

Jak si tedy vysvětlit, že Andrej Babiš „v životě neslyšel“, že by se o penězích pro Lovochemii rozhodovalo? Nepředali mu dokumenty od ministryně Dostálové? Nedali mu to vědět?

Dalším nejasným bodem jednání o Fondu spravedlivé transformace je totiž úloha ministra životního prostředí Richarda Brabce.

Právě jeho resort je za rozdělení evropských peněz ve zmíněném projektu zodpovědný. I to je podle interpelujícího poslance Černohorského problematické, protože - jeho slovy - „je za rozdělení peněz odpovědný ministr, který v Lovochemii ještě donedávna působil jako předseda představenstva“.

Richard Brabec, jak bylo vidět v přímém přenosu ze Sněmovny, ihned po začátku interpelace přiběhl k Babišovi a s odpovědí mu radil.

Tiskové oddělení nejprve na otázky Seznam Zpráv neodpovídalo, krátce před tím, než byl text publikován, jeho odpověď dorazila.

Úřad tvrdí, že vláda seznam projektů neschvalovala, ale že jde o průběžnou informaci MMR od o přípravě Fondu spravedlivé transformace.

„Projekt Lovochemie byl jedním z více než stovky projektů, které shromáždil krajský úřad Ústeckého kraje s cílem zmapovat absorpční kapacitu regionu. Ten oslovil podniky, obce, akademické i výzkumné organizace a další, aby předložily co nejširší seznam projektů, které by mohly spadat do Fondu spravedlivé transformace,“ píše mluvčí ministerstva Petra Roubíčková s tím, že výběr projektů ke schválení bude procházet přes několik stupňů a u větších projektů se k němu na úplném počátku bude vyjadřovat Evropská komise.

„Nikde není řečeno, že budou preferovány energetické podniky, pravidla Fondu spravedlivé transformace jasně říkají, jaké aktivity mohou být z Fondu podpořeny,“ uvádí dále s tím, že „samozřejmě bude posuzován i případný střet zájmů jakéhokoliv žadatele.“

Poslanec Černohorský se ho chtěl na přísun miliard do jeho bývalé firmy ptát ve druhé části interpelací, kde odpovídají členové vlády. Ale jednání ve Sněmovně bylo ukončeno dříve, než se na jeho dotaz dostala řada.

Černohorský chtěl předložit také dokumentaci k rozhodování s otázkou: Jak je možné, že vláda tvrdí, jak nic neschválila, když vládní dokumenty ukazují opak.

Otázky se přitom netýkají jenom Babiše a jeho říše, ale také toho, proč vláda chce finance z Bruselu ve Fondu spravedlivé transformace využít pro velké energetické firmy vlastněné státem nebo zdejšími miliardáři, když je projekt určen pro malé a střední firmy.

Článek jsme aktualizovali o vyjádření ministerstva životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Doporučované