Hlavní obsah

Premiér Trudeau jako Aladin terčem kritiky. Otázka začerňování tváře rozděluje nejen Kanadu

Foto: Shutterstock.com

Premiér Trudeau jako Aladin. Otázka začerňování tváře rozděluje Kanadu i Nizozemsko

Reklama

Kanadský premiér v kostýmu Aladina se začerněnou tváří. Momentálně asi nejsdílenější fotografie na severoamerických sociálních sítích může ohrozit kariéru Justina Trudeaua. Už 21. října totiž Kanadu čekají volby, ve kterých bude Trudeau usilovat o znovuzvolení. Historicky ožehavé téma spojené s rasovou segregací a otrokářstvím se už několik let řeší také v Nizozemsku, a to ve vztahu k vánočním tradicím.

Článek

Fotografie pořízená v roce 2001 pochází z ročenky West Point Grey Academy, kde tehdy devětadvacetiletý Trudeau vyučoval. V kostýmu postavy z Tisíce a jedné noci a „brownface“, jak se říká začernění obličeje za účelem napodobení jiného etnika, zde navštívil karneval s arabskou tématikou. Snímek zveřejnil americký magazín Time a vyvolal tím pohoršení napříč kanadskou společností. „To, co dnes Kanaďané sledují, je ukázka naprostého nedostatku soudnosti a integrity. Jde o někoho, kdo není způsobilý vládnout této zemi,“ okomentoval kauzu lídr opozičních konzervativců Andrew Scheer. „Vidět takto premiéra je hluboce skličující,“ uvedl ředitel Národní muslimské rady Mustafa Farooq.

Kanadský premiér zareagoval ještě v den zveřejnění celé kauzy. „Neměl jsem to dělat a opravdu toho lituji,“ omlouval snímek Trudeau. „V době pořízení jsem ji za rasistickou nepovažoval, dnes už ale ano,“ odpověděl na otázku, jestli je podle něj fotografie rasistická. Předseda liberální strany také přiznal, že během studia střední školy vystoupil v talentové soutěži jako afroamerický zpěvák a bojovník za lidská práva Harry Belafonte.

Trudeau se na titulní strany médií kvůli podobné kauze nedostal dnes poprvé. V únoru 2018 na oficiální návštěvě Indie byl on a jeho rodina oblečeni v tradičním indickém oděvu, reakcí byl posměch a poukazování na pozůstatky kolonialismu.

S podobným skandálem má zkušenost i Velká Británie, v roce 2005 vyšel na titulní straně bulvárního deníku The Sun snímek prince Harryho v nacistické uniformě. Na rozkaz svého otce prince Charlese pak musel povinně navštívit bývalý koncentrační tábor v Osvětimi.

Důvodem, proč je celá kauza tak velkým tématem, je bolestná historie Spojených států. Z důvodů rasové segregace se nemohli afroameričané objevovat na divadelních prknech a později před kamerou. Začerňování tváře tak využívali minstrelové a herci, kteří následně černošské obyvatele ztvárňovali jako líné, ignorantské, pověrčivé a hypersexuální postavy. V 19. století a začátkem 20. století se jednalo o běžnou praxi na Broadwayi i v Hollywoodu.

Černý Petr

Zatímco v Kanadě se začerňování obličeje řeší u předsedy vlády, v Nizozemsku se téma týká zvyku z doby, kdy země ještě byla španělskou kolonií. Nizozemského svatého Mikuláše totiž nedoprovází čert jako v České republice, ale Černý Petr (Zwarte Piet). Ten podle tradice připlouvá ze španělského královského dvora a je černým sluhou svatého Mikuláše. Podle některých Nizozemců může spojení barvy kůže a podřadné role urážet menšiny žijící na území monarchie. „Ani hluboce zakořeněné kulturní tradice neospravedlňují diskriminační praktiky a stereotypy,“ uvedla k případu Komise pro odstraňování rasové diskriminace.

Změna přišla tento rok, po letech někdy i násilných protestů a zneužívání oslav svatého Mikuláše krajně pravicovými extremisty. Nově budou mít představitelé Černého Petra v největším průvodu v zemi, pořádaném veřejnoprávní televizí NTR, tváře pouze „umouněné od sazí“. „Toto je vítězství pro ty, kdo usilují o průvod spravedlivý ke všem. Chceme, aby tradice pokračovala tisíce let, ale přizpůsobená době,“ okomentoval změnu Jerry Afriyie z organizace Kick Out Zwarte Piet.

Podle průzkumu chce stále většina Nizozemců tradici s Černým Petrem zachovat. Obyvatel, kteří žádnou změnu nechtějí, ale ubývá. Zatímco v roce 2013 stálo za Černým Petrem 89 procent Nizozemců, před dvěma lety už to bylo jen 68 procent. Více než polovina mladých lidí ve věku mezi 18 a 25 lety by pak změnu tradice uvítala.

Reklama

Související témata:

Doporučované