Hlavní obsah

Premiér Tsipras si po letech uvázal kravatu, Řekové se dostali z dluhů

Finanční problémy v Řecku.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Tsipras se před třemi lety, kdy nastupoval do funkce, zavázal, že kravatu si nenasadí, dokud budou Řeckem zmítat finanční problémy.

Článek

Řecký premiér Alexis Tsipras si v pátek po letech konečně uvázal kravatu, napsala agentura Reuters. V září 2015 při nástupu do úřadu se totiž zařekl, že ji nebude nosit, dokud se Řecko nedostane z finančních problémů. Ministři financí eurozóny se v noci na pátek dohodli na dokončení záchranného programu pro Řecko, které se po osmi letech pomoci bude moci finančně postavit na vlastní nohy.

Třiačtyřicetiletý premiér vystavil vínově červenou kravatu krátce na odiv během večerního shromáždění vládní strany SYRIZA a členů koaliční pravicové strany Nezávislí Řekové.

„Sázky jsou od toho, aby se vyhrávaly,” konstatoval s úsměvem Tsipras. „Není to snadné, ale snad si na kravatu zase zvyknu,” dodal. Přesto si ji po půl hodině sundal. „Sázku jsem dodržel, kravatu jsem si uvázal, ale celé roky jsem bojoval bez ní,” vysvětlil Tsipras.

Tím, že nenosil kravatu, Tsipras vyvedl z míry například tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. První muž Turecka se jej bez obalu zeptal, kde ji má. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker zase jednou řeckému premiérovi nabídl, že mu dá kravatu svou.

Některé řecké politiky nový Tsiprasův vzhled nijak nepotěšil. „Smyčka na krku Řekům zůstává i nadále,” myslí si Sofi Gennimatasová ze socialistické strany PASOK.

Reklama

Doporučované