Hlavní obsah

Premiéři V4 jednali s von der Leyenovou, chválí, že netrvá na kvótách

Foto: Kancelaria prezesa Rady ministrów/Krystian Maj

Tři z premiérů skupiny V4 a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Reklama

Premiéři států Visegrádské skupiny jednali ve čtvrtek s šéfkou Evropské komise. Tématem byl koronavirus, evropský rozpočet, Bělorusko a zejména nový návrh na řešení migrace.

Článek

„Pozitivní je, že tam nejsou ty kvóty, to je pro nás velice důležité. Stejně jako možnost jednotlivých členských států, aby solidárně podpořily (země v nouzi), ale aby si vybraly jak,“ řekl českým novinářům po schůzce premiér Andrej Babiš.

Komentoval tak dlouho očekávaný návrh Evropské komise o nové azylové a migrační politice, který počítá s výrazným urychlením azylových procedur a návratů neúspěšných žadatelů. Všechny členské země se podle něj budou muset solidárně podílet na zvládání migrace, dostanou však na výběr, jestli u sebe přijmou žadatele o azyl nebo se postarají o deportace odmítnutých migrantů.

Premiéři Polska, Maďarska a Česka po schůzce vystoupili na společné tiskové konferenci. Novináři nemohli zadat otázky. Během konference se premiéři věnovali zejména otázce migrace. Naopak nezmínili téma právního státu jako podmínky pro čerpání unijní koronavirové pomoci.

Babiš souhlasí s Orbánem

„Tón nového návrhu Evropské komise týkajícího se migračních pravidel je lepší, ale přesto chtějí migraci řídit a ne ji zastavit, takže je tu hodně změn, ale žádný průlom,“ prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Ten dlouhodobě patří k hlavním odpůrcům migrace do Evropy.

S Orbánem souhlasil Babiš. „Souhlasím s ním, že potřebujeme hotspoty mimo Evropu, měli bychom vyjednávat se severní Afrikou, Sýrií, Libyí, aby tito lidé zůstali ve svých zemích. Pozitivní na tomto návrhu je, že EK přijala náš postoj a nejsou v něm žádné kvóty,“ řekl český premiér.

Babiš uvedl, že ČR stejně jako Polsko a Maďarsko hodlá prosazovat posílení ochrany vnějších hranic Unie. Ještě před jednáním hovořil o tom, že Česko s návrhem Komise nesouhlasí, neboť se málo soustředí na boj proti pašerákům lidí. Po setkání s šéfkou Komise svá slova zmírnil.

Schůzka s Ursulou von der Leyenovou trvala zhruba hodinu a půl. Šéfka Komise na Twitteru napsala, že šlo o „dobrou debatu“.

Jednání v Bruselu se kvůli návštěvě ukrajinského prezidenta v Bratislavě neúčastnil slovenský premiér Igor Matovič. Zastoupil ho polský premiér Mateusz Morawiecki. Právě Polsko teď Visegrádské skupině předsedá.

Matovič se k otázce migrace vyjádřil ve čtvrtek dopoledne na Facebooku. „Evropská komise včera po 4 letech podnikla druhý pokus, jak vyřešit migrační krizi. Ten první jí moc nevyšel. Ale poučila se. Všichni čekají, že se nezmůžeme na víc než jen opakovat mantru, že odmítáme povinné kvóty… a nenabízíme žádné alternativní řešení,“ píše Matovič.

„Tyhle časy skončily. Nebudeme hrát na přízemní pudy, ale upřímně a odvážně našim evropským partnerům oznámíme, že s povinnými kvótami zásadně nesouhlasíme, ale zároveň solidárně nabídneme pomocnou ruku těm zemím, které kvůli nelegální migraci velmi trpí,“ dodal bez dalšího upřesnění slovenský premiér.

Návrh nového unijního azylového a migračního systému počítá s tím, že se do něj solidárně zapojí všechny státy evropského bloku. V krizových situacích má výjimečně dojít i k tomu, že Brusel členským zemím přijetí části uprchlíků či navrácení některých migrantů do země jejich původu nařídí.

Polský premiér Morawiecki po schůzce také zdůraznil téma Běloruska. „Představili jsme návrh Visegrádské skupiny na plán pro Bělorusko, o kterém jsme jednali na summitu V4 v Lublinu před několika dny. Představili jsme ho Ursule von der Leyenové a v této fázi se mu dostalo velmi dobrého přijetí,“ cituje agentura PAP Morawieckého. Plán má 10 bodů na podporu demokratického Běloruska. Morawiecki ho chce příští týden předložit na Evropské radě.

Reklama

Doporučované