Hlavní obsah

Premiérka má dnes přijít s brexitovým „plánem B“, poslanci ale chtějí do odchodu z Unie více mluvit

Britská premiérka přijde s dalším návrhem pro brexit.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Britská premiérka by týden po odmítnutí dohody o brexitu s EU měla přijít s novým návrhem vedoucím ke kompromisu. Podle některých médií chce ale jen získat čas a nakonec prosadit dohodu podporovanou EU s blížícím se odchodem Británie z Unie. Poslanci se odpoledne pokusí prosadit větší roli pro parlament, chtějí mít právo hlasovat o odložení brexitu.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová má dnes odpoledne přijít před parlament se svým náhradním plánem dalšího postupu. Minulý týden drtivá většina poslanců odmítla její brexitovou dohodu dojednanou s Bruselem. Očekává se, že Mayová přijde po týdnu mezistranických jednání s návrhem vedoucím k dosažení kompromisu.

Jiří Hošek komentoval aktuální situaci okolo brexitu v poledních zprávách Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

Média nicméně dávají najevo určité pochybnosti a podle některých pozorovatelů je možné, že spíš hraje o čas. Doufá přitom, že se jí nakonec podaří získat dostatečnou podporu pro dohodu s EU. Až se bude blížit 29. březen, datum odchodu Británie z Unie, poslanci budou pod větším tlakem. Britům totiž hrozí takzvaný neřízený brexit, neboli odchod země z bloku bez dohody. Takový scénář by měl pro Spojené království vážné, především ekonomické, důsledky.

Skupiny poslanců se takové situaci snaží vyhnout. V pondělí plánují přijít s návrhy požadujícími větší roli pro parlament. Pokusí se zřejmě prosadit příslušné dodatky. Jeden z nich se podle serveru BBC týká odkladu brexitu v případě, že se Mayové nepodaří prosadit dohodu s EU v dolní komoře parlamentu do 26. února. Poslanci by pak podle tohoto návrhu měli právo se k odkladu brexitu vyslovit.

Druhý dodatek požaduje, aby poslanci měli oproti obvyklé praxi právo častěji debatovat a hlasovat o brexitových záležitostech. Britská vláda už v neděli vyjádřila „hluboké znepokojení“ nad údajnými plány některých poslanců předat parlamentu kontrolu nad brexitem.

Reklama

Doporučované