Hlavní obsah

Nový premiérův muž „Blatníček“. Babiš rozesmál poslance

Vystoupení premiéra Andreje Babiše ve Sněmovně.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš odpovídá poslancům na otázky na pravidelných interpelacích ve Sněmovně.

Článek

Uprostřed těžkých vyjednávání o rozpočtu, daňovém balíčku a prodloužení nouzového stavu odpovídá premiér Andrej Babiš na otázky poslanců ve Sněmovně. Při minulých interpelacích se několikrát nechal unést a k zákonodárcům se vyjadřoval značně nevybíravě.

Na to se rozhodl dávat si nyní pozor. „Já bych to nedokázal tak dezinformovat a říkat nepravdy! Mě poučili kolegové, že nemám říkat (slovo) lhát, tak proto budu říkat (slovo) nepravdy,“ obořil se na poslankyni STAN Věru Kovářovou, která ho dnes interpelovala ohledně připravenosti Česka na očkování.

„Německo má už detailně vypracovaný scénář, má postavená speciální centra, vyčlenilo specializovaný personál a stanovilo přesné datum. Česko žádný přesný logistický plán nemá. Vláda s očkováním selhala,“ řekla Babišovi Kovářová.

Premiér oponoval, že v Česku začne očkování stejně jako v Německu. „Ze skladu Pfizeru v Belgii vyjedou auta najednou. EU to pojala jako marketingovou akci s cílem začít očkovat všude. Takže já nevím, kam chodíte na ty informace, samozřejmě, že jsme připraveni. Protože my jsme nakoupili 5 druhů vakcín. Přijde 10 krabic. Při minus 70 stupních je to dodáno do nemocnice Motol, koupili si mrazák za 450 tisíc, zítra ho dodají. My víme, co budeme dělat,“ reagoval premiér.

Dnes však Babiš zákonodárce i rozesmál, a to když asi nechtěně ukázal, na kterého ze svých ministrů v současnosti nejvíc myslí. Při interpelaci týkající se dostavby jaderné elektrárny Dukovany informoval, že ji řeší ministr „Blatníček“. Myslel samozřejmě ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, na jazyk mu ale padlo jméno ministra zdravotnictví Jana Blatného (oba za ANO) a přeřeknutí bylo na světě.

„Pane premiére, jste skvělý!“

Ironickým tónem vedl ve čtvrtek interpelaci na Babiše poslanec a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha z ODS.

Interpelaci pojmenoval „Pane premiére, jste skvělý!“. „Jste žijící legendou, chci říci, že tak slavného státníka jsme neměli od dob TGM. Jste zkušený stratég, všichni víme, že je to tím, že Česko řídíte jako firmu. Způsob, jakým nás vedete druhou vlnou, celý národ obdivuje už od září: hospodští, podnikatelé, rodiče školáků. Milujete přírodu, obdivujete motýle, do řek vracíte raky, jste velký zemědělec a milovník řepky. Jste také velký budovatel, všichni jsme slyšeli o vašem národním investičním plánu. Všichni známe příběhy farmářů, které jste vlastníma rukama zbavil těžké lopoty, když jste jim zabral pole. Ve vaší rodné zemi vás odmítají odstranit ze seznamu spolupracovníků StB. My Češi ale víme proč, je to kampaň. Myslíte si, že si vás opravdu zasloužíme?“ zní zkrácená interpelace Blahy.

„Já vám můžu říct, že jsem se vám už dávno zaplatil. Jenom díky mé urputnosti jsme dostali 400 miliard navíc v EU,“ kontroval premiér.

Blaha už premiéra v minulosti interpeloval kvůli vyšetřování otravy na řece Bečva, premiér mu vzkázal, že nemá jiný program než AntiBabiš. „Nechte si změřit IQ, protože ty vaše otázky jsou bez komentáře,“ dodal tehdy premiér na půdě dolní komory.

Další, kdo Babiše v minulosti rozčílil svou interpelací, byla místopředsedkyně České pirátské strany Olga Richterová, která po premiérovi chtěla, aby potvrdil, že vláda ani Ministerstvo zdravotnictví nebudou utajovat počty zemřelých na covid-19, jak na výboru pro zdravotnictví požadovali někteří poslanci za hnutí ANO.

„Vy jste skutečně nechutná, vám nevadí, že jsou tady pozůstalí, že stále mluvíte o těch mrtvých? Vám dělá radost, že tolik lidí zemřelo? Asi jo,“ rozčílil se Babiš. Později se za svá slova omluvil.

Při další z minulých interpelací také odmítl odpovědět na dotazy, jak je vláda připravená na třetí vlnu. „Vy mluvíte o nějaké vlně. A mě by zajímalo, jak vy definujete vlnu. Co to je vlna? Vlna by byla, kdyby ta vlna skončila. Každý mluví o vlně – druhá, třetí. Ale ta vlna nikdy neskončila, protože my jsme nikdy neměli nulu. Takže ten vir nikdy neodešel, i když jsme se domnívali, že odešel,“ nechal se slyšet premiér.

Reklama

Doporučované