Hlavní obsah

Premiéru filmu Gump v českých kinech naplánovali na 15. dubna

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový snímek režiséra F. A. Brabce Gump-pes, který naučil lidi žít je hotový. Premiéru filmu v tuzemských kinech naplánovali na 15. dubna.

Článek

Svůj hlas filmovému psímu hrdinovi Gumpovi propůjčil Ivan Trojan, který už dříve Gumpa namluvil jako audioknihu. ČTK o tom za distribuční společnost Bioscop informovala Jana Šafářová.

„U audioknihy jsem se řídil především svou představou o příběhu a četl jsem ji víc kontinuálně i podle představ režiséra Lukáše Hlavici. Tady ale hraje obraz daleko důležitější, možná nejdůležitější, roli. Musel jsem se přizpůsobovat obrazu, což už je ‚rozkouskovanější‘ práce,“ uvedl Trojan. „Myslím ale, že zážitek z četby knížky mi pomohl k tomu, abych do filmu mohl vstoupit lépe a přirozeněji,“ dodal.

Námět vznikl podle úspěšné knihy Gump: pes, který naučil lidi žít autora a scenáristy Filipa Rožka. Ve filmu hraje i skutečný týraný pes Gump, kterého si ponechal Rožek, zakladatel organizace Se psem mě baví svět. „Ivan Trojan je úžasný. Ví, že nám moc pomáhá, a my mu za to strašně moc děkujeme. Je duší toho psa, to říkal i Filip Rožek. Je to štěstí veliký, že Gumpa mluví právě on, protože on je ten Gump, opravdu,“ podotkl režisér F. A Brabec.

Trojan má k psům blízko, doma mají druhého drsnosrstého jezevčíka. „V den, kdy odešel náš první jezevčík Čenda, se narodil jezevčík Kuba. Řekli jsme si, že je to asi znamení, a pejskové si tak u nás tu štafetu hezky předali,“ sdělil herec.

V lidských rolích se představí Bolek Polívka, Eva Holubová, Ivana Chýlková, Karel Roden, Jana Plodková, Richard Krajčo, Patricie Pagáčová, Marek Taclík, Zbigniew Czendlik, Nela Boudová, Anna Šulcová, Natálie Rožková, Karlos Vémola a další.

Režisér Brabec se rozhodl zfilmovat knihu o Gumpovi poté, co natočil klip k písni Olgy Lounové inspirovaný Gumpovým příběhem s názvem Protože to nevzdám. Kniha Gump: pes, který naučil lidi žít vyšla v roce 2019 a poetické vyprávění očima psího tuláka Gumpa si rychle získalo množství příznivců. Knihy se prodalo přibližně 140.000 výtisků. Přináší autentický příběh, vystavěný z reálných zkušeností člověka, který se celý svůj život věnuje záchraně týraných psů, odhalování psích množíren a napravování křivd, kterých se lidé v honbě za penězi dopouští. Knihu doplňují akvarelové ilustrace Weroniky Gray a fotografie lidí a psů, kterými se autor v příběhu Gumpa inspiroval.

Brabcovým režijním debutem byl Král Ubu (1996), o čtyři roky později natočil Kytici a poté snímky Krysař, Máj, Carmen či rodinný 3D muzikál V peřině. Šestašedesátiletý F. A. Brabec se též podílel na výrobě mnoha reklam. Třikrát obdržel Českého lva za nejlepší kameru za filmy Jízda, Král Ubu a Kytice.

Reklama

Doporučované