Hlavní obsah

Přemnožení divočáci si troufnou už i na psy, ukazují videa. Myslivci vyrazí do akce

Problém s přemnoženými divokými prasaty: O možných řešeních jsme mluvili s Milošem Ježkem, zástupcem Českomoravské myslivecké jednoty, a zkušeným zoologem Přemyslem Rabasem.Video: Hanuš Hanslík, Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Divokých prasat na periferiích velkých měst je čím dál víc. Seznam Zprávy získal další videozáznamy, které to dokazují. S experty debatujeme ve studiu, co vlastně s přemnoženou černou zvěří dělat.

Článek

Videozáběry, některé archivní, ale jiné úplně čerstvé, ukazují vždy velmi podobnou scénu. Na periferii velkých měst, například Prahy nebo Ústí nad Labem, se divoká prasata vydají do míst, kde by je člověk nečekal. Komplikují život lidem, děsí děti, jak ukazují výpovědi obyvatel Mníšku pod Brdy, kde s divočáky mají letité zkušenosti.

Podívejte se, co dokážou divočáci v Mníšku pod Brdy:

Divoká prasata v Mníšku pod Brdy.

Experti na faunu se shodují, že za současným stavem jsou dvě základní příčiny: jedna daná přírodou (přirozená schopnost divokých prasat k nadměrné reprodukci), druhá člověkem. Vytváří jim podmínky, za nichž se jim daří, a myslivci nedostatečně korigují stavy této zvěře.

Ve studiu Seznam Zprávy jsme o přemnožení prasat a o možných řešeních hovořili s Milošem Ježkem, zástupcem Českomoravské myslivecké jednoty, a Přemyslem Rabasem, zkušeným zoologem a mimo jiné někdejším šéfem dvou zoologických zahrad.

Série zveřejněných videí, s nimiž přišel Seznam Zprávy, přiměla k odpovědi myslivce. Ve čtvrtek jejich jednota slíbila, že začne kromě tradičního způsobu lovu prasat používat nově i pasti. Týká se to zejména východních lokalit Prahy, kde lidé z Počernic, Černého Mostu či Běchovic potkávají divoká prasata pravidelně.

Záběry z východních částí metropole. Divočáci v Praze:

Pražský magistrát vyzval myslivce, aby výrazně zvýšili počet odstřelů přemnožených divočáků.Video: Hanuš Hanslík

Reklama

Doporučované