Hlavní obsah

„Přemýšlel jsem nad Piráty, ale hodil jsem to ANO.“ Studenti volí poslance

Foto: ČTK

Studentské volby na teplickém gymnáziu.

Reklama

Na více než třech stovkách středních škol rozhodují, jak by vypadala Poslanecká sněmovna podle preferencí žáků. Projekt studentských voleb běží pravidelně od roku 2010.

Článek

Na pražské Smíchovské střední průmyslové školy a gymnáziu v Preslově ulici právě zvoní na jednu z posledních přestávek, ze školy se na rušnou křižovatku hrnou studenti. Mezi nimi i osmnáctiletý Ondřej Hlaváč, který v první den studentských voleb přesvědčil už víc než polovinu žáků, aby si přišli jen tak nanečisto zvolit své poslance, podobně jako to udělají dospělí v říjnu, avšak už opravdově.

„Hlasovalo už přes 350 studentů. Je to víc než polovina studentů a očekáváme, že se to zítra ještě navýší. Samozřejmě, stoprocentní účast není reálná,“ míní studentský koordinátor.

Studentské volby chápe víc jako průzkum nálad do budoucna. „Je důležité vědět, jaké jsou názory studentů, co si oni myslí, protože oni jsou budoucí generace voličů. Někteří z nich budou volit poprvé už teď v říjnu,“ popisuje Hlaváč.

Na průmyslovce v Preslově ulici ale většinu tvoří voliči do osmnácti let, tedy ještě bez skutečného volebního práva a naopak se stále se formujícími názory. To potvrzuje i šestnáctiletý Jiří Fischer, student druhého ročníku. „Ještě dnes ráno jsem o studentských volbách nevěděl, ale zúčastnil jsem se jich a volil jsem menší zlo,“ popisuje.

A to prý kvůli tomu, že s žádnou ze stran tak úplně nesouzní. „Zvolil jsem stranu, která byla v posledním období hodně viditelná, ale má málo kauz. Přesněji řečeno málo fakt špatných kauz,“ líčí svou motivaci Fischer. Koho tím myslí, ale říct nechce.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

Jeho primárním zdrojem informací o politice jsou sociální sítě. „Samozřejmě sleduji také média a televize. Doma se však s rodiči bavím o politice málo, maximálně před volbami. Takže možná teď se o tom pobavíme,“ uvádí Fischer s tím, že s kamarády si z politiky povětšinou dělají jenom legraci. „Bavíme se jenom o memech a vtipech,“ říká se smíchem.

Piráti? Až příliš radikální

S rodiči se o politice nebaví ani další student, patnáctiletý prvák na průmyslovce Jiří Kol. „Něco zaslechnu, ale že bych s nimi debatoval o politice, to se říct nedá,“ říká s tím, že nejdůležitější hodnoty, podle kterých se ve cvičných volbách rozhodoval, byla demokracie a svobodné podnikání. „Proto jsem volil ANO. Přemýšlel jsem ještě nad Piráty, ale ti mi přijdou až příliš radikální,“ myslí si Kol. Myšlenka studentských voleb ho zaujala hlavně kvůli tomu, že může zjistit, co si jeho spolužáci myslí.

Se zdrojem informací to má podobně jako jeho o rok starší spolužák Fischer. Společenské dění sleduje hlavně pasivně. „Vzhledem k tomu, že ještě nejsem volič, tak to moc nesleduji. Nic si nedohledávám, něco zachytím hlavně z televizních novin, třeba z Novy. Něco jsem si pročetl a nejvíc se mi líbil právě program od ANO,“ vysvětluje student.

Voleb se oslovení studenti plánují účastnit i „naostro“, až jim bude 18. Obecně ale strany na prvovoliče v kampaních moc necílí. „A není možné jim to mít za zlé. Mnohokrát se ukázalo, že tahle skupina je nepříliš zodpovědná, co se týče účasti ve volbách. A zároveň, tahle skupina nebude slyšet na klasická témata jako důchody nebo daně,“ popisuje pro Seznam Zprávy politolog Masarykovy univerzity Otto Eibl.

A ani letos nevidí nějaká témata nebo kampaň, které by vysloveně cílily na prvovoliče. „Viděli jsme pokus ze strany koalice Spolu, kde Dominik Feri měl mít svou vlastní část kampaně. Jak víme, to zaniklo a nevidím žádné snahy o nahrazení od nikoho,“ říká brněnský politolog.

Nečeká také, že letošní studentské volby překvapí. „Dlouhodobě vidíme, že tahle skupina ve většině tíhne k Pirátům, takže předpokládám, že to bude tak i v říjnu. Nicméně, Piráti mají schopnost mladé voliče ztrácet, tak uvidíme, jak to dopadne. Nečekám však, že prvovoliči promluví do výsledku voleb nějak výrazně,“ uvádí Eibl na otázku, jestli tahle skupina nezpůsobí nečekaný zvrat, jako se to stalo v roce 2016 na Slovensku, kde se do tamějšího parlamentu dostala extremistická strana Mariana Kotleby právě díky hlasům prvovoličů.

Ekologie jako důležité téma

Tohle potvrzuje i prvovolič Ondřej Hlaváč ze smíchovské průmyslovky. „Určitě bych neřekl, že se mladí lidé o politiku nezajímají a nechtějí volit, ale není to takové velké nadšení ‚pojďme volit, něco změníme‘. Myslím si, že když už mladí jdou volit, je to kvůli tomu, aby pasivně nepřihlíželi dění v zemi,“ líčí Hlaváč myšlenky svých spolužáků.

On sám se chystá volit a témata má vyjasněná. „Jeden z těch obecných důvodů je aktuálně ekologie a životní prostředí. Je potřebné vytvořit takové řešení na ekologickou krizi, které je udržitelné do budoucnosti. A to si myslím, že mladí aktivně i vyhledávají,“ říká provovolič Hlaváč, který se výsledky na jeho škole dozví zítra mezi prvními.

„Jsem předsedou studentské volební komise, tedy zítra budu dohlížet i na sčítaní hlasů,“ dodává pro Seznam Zprávy.

Volby probíhají do úterý na 335 středních školách v Česku. V pořadí již čtvrté Studentské parlamentní volby organizuje nezisková organizace Člověk v tísni a výsledky zpracuje v úterý odpoledne sociologická agentura Kantar Millward Brown, následně budou zveřejněny na webu organizace Člověk v tísni. Přineseme je i na Seznam Zprávách.

Reklama

Doporučované