Hlavní obsah

Přenáší se nákaza na zvířata? New York potvrdil covid-19 pozitivní tygřici

Nadia ze zoo v Bronxu.Video: Jan Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

Důkaz, že by zvířata – třeba kočky a psi – mohla nákazu dál roznášet, neexistuje. Přesto experti doporučují nemocným, aby kontakty s domácími mazlíčky omezili.

Článek

Jmenuje se Nadia, jsou jí čtyři roky a je samicí tygra malajského, která žije v zoologické zahradě v newyorském Bronxu. A je také prvním známým případem zvířete infikovaného covid-19 na území Spojených států.

O tygřici se staral ošetřovatel, který novým koronavirem onemocněl, ale dlouho neměl žádné symptomy. Nadia však začala vykazovat příznaky nemoci – především suchý kašel. A zoo ji nechala z opatrnosti otestovat „Výsledek testu potvrdila Národní veterinární laboratoř v Iowě,“ uvedla v prohlášení zoo Bronx.

A příznaky nemoci tu má dalších šest velkých kočkovitých šelem: Nadiina sestra Azul, dva tygři ussurijští a tři lvi afričtí.

„Pokud vím, je to první doložitelný případ na světě, kdy nakažená osoba přenesla nákazu na zvíře – a zvíře onemocnělo,“ citovala agentura Reuters šéfveterináře zoologické zahrady Paula Calleho. „O veškeré poznatky jsme připraveni se podělit, abychom lépe porozuměli chování koronaviru.“

Přenos nákazy z nemocného člověka na zvíře už se vyskytl v Hongkongu, kde testy potvrdily přítomnost covid-19 u dvou psů a jedné kočky. Nakaženou kočku v rodině pozitivního pacienta hlásila také Belgie. Ve všech případech ale nebylo tak jednoznačné, kde zvíře přesně virus chytilo - jako je tomu teď v zoo.

Světová zdravotnická organizace na svých stránkách uvádí, že přenos nemoci na zvířata je možný. Neexistuje však důkaz, že by virus ze zvířete cestoval dál. Tedy že by zvíře přeneslo nákazu zpátky na člověka.

Totéž píše v prohlášení i zoo Bronx: „Neexistují důkazy, že by byl v USA kdokoli infikován covid-19 od zvířete – včetně psů a koček.“

BBC ovšem připomíná doporučení Světové organizace pro zdraví zvířat, která požádala majitele domácích mazlíčků, aby s nimi v případě nemoci covid-19 omezili kontakt.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí pak majitelům doporučilo, aby obecně dbali na zvýšenou hygienu. Tedy důsledně si mýt ruce po kontaktu s nimi. A rovněž doporučuje omezit kontakt se zvířaty těm, kteří jsou nemocní.

„Provedli jsme rovněž testy u malého vzorku hospodářských zvířat. Testy se vrátily negativní,“ citoval server Huffington Post veterinářku z ministerstva zemědělství USA Jane Rooneyovou. „V tuto chvíli rutinní testování u zvířat nedoporučujeme.“

Podívejte se: Jak majitelé chrání své mazlíčky?

Vedení zahrady v Bronxu předpokládá, že se zvířata zotaví. Kromě kašle mají jen snížený apetit, jinak jejich chovatelé nevypozorovali rozdíl. Šelmy jsou pod veterinárním dohledem, ale na podněty reagují jako obvykle, jsou pohotové a bdělé.

Zoo v prohlášení dodává, že samozřejmě nikdo neví, jak se může koronavirus u zvířat dál projevovat; různé druhy mohou reagovat různě. „Žádná z dalších velkých kočkovitých šelem v zoo – čtyři další tygři, leopardi, gepardi, pumy a servalové – nevykazuje známky nemoci,“ doplnila BBC.

Šelmy sdílí společný areál, není ovšem pravděpodobné, že by je zoo nechala všechny testovat. „Tento proces vyžaduje celkovou anestézii, proto jsme testovali jen Nadiu,“ potvrdil pro AP veterinář Calle.

Velké obavy panují o lidoopy - šimpanzi či gorily jsou náchylné k infekcím přenášeným člověkem. WHO už vyzvala k omezení pohybu lidí v oblastech, kde volně žijí vzácné gorily horské. Kongo a Rwanda už turistům uzavřely národní parky.

I když přenos bývá spíš výjimečný, riziko je příliš velké. Dosavadní nařízení v parcích sice zakazovala turistům, aby se k primátům přibližovali na méně než sedm metrů, jenže podle průvodců to návštěvníci zhusta porušovali.

Reklama

Doporučované