Hlavní obsah

Přeočkování zdravotníků proti spalničkám: Těžký byznys, nebo ochrana?

Přeočkovat spalničky – ano nebo ne? Jde o loajalitu k zaměstnavateli.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Více než 7 milionů korun: to je částka za vakcíny proti spalničkám pro zdravotníky, kteří se musí povinně naočkovat. O postupu rozhodl minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, a to kvůli narůstajícímu počtu pacientů s touto nemocí. Zdravotníkům naočkují stejné vakcíny, které dostávají děti zhruba v roce a půl.

Článek

Ke konci minulého týdne evidovalo Ministerstvo zdravotnictví 156 lidí nakažených spalničkami. „Z toho vyplývá, že ročně by mohlo jít až o tisíce případů. Nejhorší je situace v Praze, ale dohání ji Ostrava nebo Pardubice,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a mluví o spalničkové epidemii – tedy situaci, kterou lze zvrátit v řádu měsíců. V ohrožení je hlavně chod nemocnic, jejich personál má ochránit nové opatření, které chce zavést ministr zdravotnictví Adam Vojtěch – přeočkování těch, kteří slouží na rizikových odděleních.

Která oddělení jsou riziková, si určuje ředitel každé nemocnice sám. Nařízení je určeno pro přímo řízené organizace ministerstva, ostatním ale ministerstvo doporučilo stejný postup: „Za přímo řízené organizace jde o 6 až 7 tisíc zdravotníků. Nejčastěji se jedná o urgentní příjem, o dětská oddělení, infekci nebo jednotky intenzivní péče,“ uvedl Prymula.

Jedna vakcína vyjde na zhruba 800 až 1000 korun. V České republice je v tuto chvíli cca 6 tisíc dávek – budou se muset tedy doobjednat.

Jak na plán ministra Vojtěcha reagují například ve Fakultní nemocnici (FN) Motol? V nemocnici pracuje více než 5000 zdravotníků – přeočkováno je ke včerejšímu dni zhruba 300 z nich. „Všechny vyšetřujeme na protilátky. Zaměřujeme se hlavně na dětskou kliniku, urgentní příjmy, anesteziologii, resuscitaci a plicní kliniku,“ uvedl Martin Holcát, náměstek pro léčebně preventivní péči. Dále uvedl, že všichni, kdo do Motola přicházejí pracovat, budou rovněž vyšetřeni na protilátky a případně naočkováni hned při nástupu: „Jde o loajalitu k zaměstnavateli. Ochrání tím sebe i pacienty.“

Očkování by podle Holcáta mělo zdravotníky před nákazou spolehlivě ochránit: „V 95 procentech si myslíme, že očkování je dostačující. Optimální by bylo je očkovat dvakrát po sobě,“ uvedl.

Seznam také oslovil lékaře Tomáše Lebenharta, který v minulosti vystupoval proti očkování. Podle něj je celá záležitost s přeočkováním lékařů těžký byznys: „Já si myslím opak. Já s tím nesouhlasím. Jde jen o byznys,“ řekl v telefonátu. „Můžete si vytáhnout jakoukoliv jinou nemoc a na ní potom dělat ten byznys, protože tady je spousta možností,“ dodal Lebenhart.

Reklama

Doporučované