Hlavní obsah

Stále víc států očkuje třetí dávkou. Porušují morální povinnost, říká WHO

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti koronaviru v brazilském São Paulu.

Reklama

V některých zemích se už ve velkém připravují na třetí dávky vakcíny proti koronaviru, jinde mají stěží naočkovaných pár procent populace. Nůžky se opět rozevírají.

Článek

Přestože Světová zdravotnická organizace (WHO) důrazně doporučila, aby země třetí dávkou vakcíny neočkovaly alespoň do konce září, ve skutečnosti se příliš nečeká. Zejména v bohatších zemích, jako ve Spojených státech, Izraeli, Německu, Francii, Velké Británii, ale i Maďarsku se už začala podávat další dávka, anebo s tím brzy začnou.

V Izraeli už je po třetí dávce vakcíny asi 1,8 milionu lidí. Vědci z Hebrejské univerzity tvrdí, že je to příčina poklesu hospitalizací i případů vážného průběhu nemoci, který země tento týden zaznamenala. Izrael přeočkovává už od začátku srpna.

Původní záměr s moratoriem na třetí dávku doporučeným od WHO bylo naočkovat nejméně 10 procent populace v každé zemi na světě. „Ti, kteří jsou nejvíc ohrožení, potřebují dostat první a druhou dávku před tím, než velká část populace jen v některých zemích dostane již třetí,“ konstatovala Maria Van Kerkhoveová z WHO. Argumentovala „morální povinností“, kterou by bohaté země měly mít směrem k chudším oblastem.

To, že bohatší západní země plánují ve velkém třetí dávky vakcíny proti covidu-19 pro své občany, znamená, že se možná o to více zpomalí dodávky do zemí třetího světa. Ty na nich totiž často závisejí.

Světová zdravotnická organizace tak vymýšlí, jak předejít velké imunitní nevyváženosti. Jedním z prozatímních řešení by mohla být aplikace poloviční dávky vakcíny, případně jen čtvrtiny. Podle předběžných studií by mohla už jen omezená očkovací dávka od Moderny zajistit určitou obranyschopnost. Chudší země by tak mohly naočkovat daleko více lidí za předpokladu zpomalených dodávek.

Na metodu omezených dávek už přistoupilo například město Brasília, které mělo vážné problémy s dodávkami vakcín pro občany mladší padesáti let.

Urychlení plánů na třetí dávky v bohatších zemích má na svědomí zejména varianta delta koronaviru, dosavadní očkovací látky totiž nejsou tak účinné. Zároveň stále více studií potvrzuje, že třetí dávka chrání před virem úspěšněji.

Většina zemí ale čeká na doporučení vlastních zdravotnických institucí, které momentálně vyhodnocují, jestli a kdy začít s podáváním třetí dávky. Zároveň se země EU, ale i USA zavázaly k darování určitého množství vakcín do chudších zemí.

Solidární zásilky by ale například podle americké politické reprezentace i s plánem podávat třetí dávku neměly být omezeny. To ale vyvrací mnozí univerzitní odborníci, kteří tvrdí, že se to na velikosti dodávek do chudších zemí musí projevit. Pro subsaharské země, Latinskou Ameriku nebo chudší asijské oblasti je potřeba sehnat navíc asi pět miliard vakcín.

Do konce srpna by měla rozhodnout i česká vláda o další očkovací strategii. Hlavní otázkou je právě možné přeočkování lidí z rizikové skupiny. V ČR má zatím dokončenou vakcinaci 5,6 milionu lidí, což je asi 53 procent české populace.

Reklama

Doporučované