Hlavní obsah

Přepadená Kvitová si najala elitního právníka. Obžalovaný přechází do protiútoku

Příchod obžalovaného Radima Žondry k souduVideo: Svoboda Tomáš

 

Reklama

U soudu musí být někdo, kdo bude připomínat, že Petra je poškozená, na což se zapomíná, říká mluvčí tenistky.

Článek

Stejně jako detektivům trvalo půldruhého roku hledání muže, jehož podezírá, že v prosinci 2016 napadl a pořezal tenistku Petru Kvitovou v jejím prostějovském bytě, může se teď velmi dlouho táhnout v této kauze i samotný soudní proces.

Jeho pokračování má na programu soudní senát v Brně právě dnes.

Video: Soud v případu přepadení tenistky Kvitové začal v říjnu, ale hned byl odročen.

Reportáž z úvodního dne procesu s Radimem Žondrou.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Obžalovaný třiatřicetiletý Radim Žondra dokola tvrdí, že nic neprovedl – a přechází do protiútoku. Požaduje psychologický posudek wimbledonské šampionky, sám je ochotný podstoupit zkoušku na detektoru lži a žádá předvolání dalších svědků, kteří mu mají dát alibi, že v době spáchání zločinu ani nebyl v Prostějově.

Tým Petry Kvitové – i přesto, že ta je u soudu v roli oběti – si proto raději najal elitního advokáta Lukáše Trojana jako svého zmocněnce. „Jako odborník na trestní právo nově zastupuje Petru, a to proto, aby jasně definoval její pozici v trestním řízení, když ona je v celé záležitosti poškozená, na což se i někdy zapomínalo,“ říká mluvčí tenistky Karel Tejkal.

Další komplikací je osobní účast Petry Kvitové u soudu, která většinu roku tráví na turnajích a kvůli traumatizujícímu zážitku navíc o setkání s obžalovaným zrovna nestojí. Soudkyně Dagmar Bordovská už loni v říjnu ukončila první jednání s tím, že Kvitová musí přijít k soudu vypovídat, jinak nemůže líčení pokračovat.

Chybět v Brně u soudu ale bude Kvitová i dnes, protože je zrovna na turnaji v Sydney. „Petra je z jednání soudu řádně a dlouho dopředu omluvena, protože je pracovně na druhé straně zeměkoule. Se soudem jsme domluveni, že Petra pochopitelně bude svědčit, protože i jejím zájmem je udělat vše proto, aby soud mohl rozhodnout,“ řekl mluvčí Tejkal.

Video: Reportáž z fyzioterapeutické ordinace, kde rozhýbali tenistce zraněnou ruku.

Reportáž z ordinace, kde rozhýbali ruku Petry Kvitové.Video: Aleš Černý

Třiatřicetiletý Radim Žondra, který je ve vazbě, se mezi tím snaží zachránit. K tíži je mu jeho divoká kriminální minulost – byl součástí organizovaného gangu, který na Prostějovsku v bytech a domech přepadával, týral a okrádal bezbranné seniory.

„Nepopírám to, že dříve jsem se nezákonného jednání dopustil a z tohoto důvodu jsem byl vězněn v letech 2010 až 2014. Nemohu se ale vyrovnat se situací, která je zde nyní. Toto se vymaňuje všem doposud známým praktikám policie,“ píše Radim Žondra z vazební věznice v desetistránkovém dopisu, jenž zaslal do redakce Seznam.

V dopisu zpochybňuje práci policie i státního zástupce – už na ně poslal stížnost Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Radim Žondra tvrdí, že přepadení tenistky Kvitové na něj detektivové schválně „ušili“ jako na známou firmu. U soudu se pak chce hájit tím, že v době útoku vůbec v Prostějově nebyl. Tvrdí, že v den, kdy k napadení Kvitové došlo, pracoval na stavbě v 70 kilometrů vzdálených Napajedlích.

„Naše obhajoba je postavena na tom, že pan Žondra se 20. prosince přibližně v 8:20 nemohl nacházet v Prostějově,“ řekl jeho advokátka Lucie Nejedlá. „Stavebnictví je specifický obor. Myslím, že ne všichni v právnické branži mu rozumí. Myslím si, že vyšetřovatelé některé věci nevyhodnocovali jako důkaz, který by mohl být tím nejstěžejnějším důkazem,“ dodala tajemně.

Video: Co víme o muži, který je obžalován v případu Petry Kvitové.

Epizoda z pořadu Josefa Klímy.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

Státní zástupce Ivan Hrazdíra už vyslechl mnoho lidí ze stavby v Napajedlích, ale nikdo z nich alibi Žondrovi nedal. K jeho odsouzení předkládá dva důkazy. Tím hlavním je takzvaná rekognice – tenistka pachatele jednoznačně poznala. A to nejprve na fotografiích mezi ostatními, po třech týdnech pak i osobně. Dalším nepřímým důkazem jsou pak pachové stopy pachatele, které byly na tričku a teplákové bundě tenistky.

Radim Žondra však dál zpochybňuje práce elitních vyšetřovatelů týmu Tempus, kteří se většinou zabývají nevyřešenými případy. Na mimořádně sledovanou kauzu wimbledonské šampionky byli vyslání poté, co se prostějovským ani krajským policistům nepodařilo půldruhého roku pachatele dopadnout.

Reklama

Doporučované