Hlavní obsah

Přepadení Petry Kvitové: Kde byl obžalovaný v době útoku? Obhajoba vytahuje nové svědky

Radim Žondra je podezřelý z napadení tenistky Kvitové.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

U líčení, které po více než dvou měsících pokračuje, vystoupilo několik svědků, nad jejichž výpověďmi soud prověřuje předložené alibi obžalovaného.

Článek

U Krajského soudu v Brně se naplno rozběhlo soudní líčení s mužem, který podle obžaloby před Vánoci v roce 2016 přepadl a pořezal tenistku Petru Kvitovou v jejím prostějovském bytě.

Obžalovaným je už několikrát trestaný Radim Žondra. Za vydírání a porušování domovní svobody mu hrozí až dvanáct let vězení, avšak už první den, kdy vypovídali svědci (líčení bylo zahájeno loni na podzim, ale soudkyně jej po přečtení obžaloby odročila), se ukázala jedna z linií obhajoby.

U soudu totiž vystoupilo několik svědků, nad jejichž výpověďmi soud prověřuje alibi předložené Žondrovou advokátkou.

Obžalovaný totiž podle ní 20. prosince 2016 pracoval na sedmdesát kilometrů vzdálené stavbě a nemohl tedy na místě činu v Prostějově na tenistku zaútočit.

Podle obžaloby se Radim Žondra představil Kvitové jako revizní technik, v bytě ji pak napadl, pořezal a odnesl si 10 tisíc korun. Tenistce kvůli vážným poraněním levé ruky hrozil konec kariéry.

Na otázky soudkyně Dagmar Bordovské odpovídala v úterý také Žondrova partnerka, která tvrdí, že u ní v inkriminovanou dobu přespával.

„Spal u mě také v noci na dvacátého prosince. Odjížděl asi ve čtvrt na šest ráno. Pak jsme si vyměnili asi třicet esemesek. Těžko u toho mohl spáchat trestný čin,” uvedla.

SMS zprávy však už v mobilech nejsou a jaké důkazní materiál tak posloužit nemohou.

Žondrovo alibi pak také podporovali dělníci ze stavby v Napajedlech. Útok na Kvitovou se totiž podle obžaloby odehrál kolem 8:20 hodin ráno a svědkové uváděli, že Žondra musel být v inkriminovaný den v práci.

„Podle fotek z daného dne na stavbě dokumentujících stavební práce, které jsem viděl až u soudu, byl na stavbě taky Žondra. U kontrolního dne za subdodavatelskou firmu nemohl chybět,” řekl jeden z nich Michal Zdránek.

Petra Kvitová u soudu ještě nevypovídala, momentálně hraje na turnaji v Sydney, kde postoupila do druhého kola.

Její výpověď a svědectví jsou pro obžalobu klíčové. Už dříve při rekognici poznala údajného pachatele na fotografiích a později také při osobním rozpoznání mezi dalšími figuranty. Žondrovy pachové stopy se navíc našly na oblečení Kvitové.

„Petra teď samozřejmě u soudu nemůže být kvůli pracovním povinnostem. Ze soudu se řádně omluvila, ale vypovídat chce a vypovídat v budoucnu bude,” řekl mluvčí tenistky Karel Tejkal.

Obhajoba v čele s Lucií Nejedlou poukazuje na špatnou práci policie, která podle ní opomněla některé důležité náležitosti.

Podle ní je jasné, že Žondra v den spáchání trestného činu pracoval v sedmdesát kilometrů vzdálených Napajedlech a potvrzují to prý fakta ze stavby obsažená v trestním spisu. Žondra chce podstoupit test na detektoru lži, jehož výsledek by však na soudní líčení neměl žádný vliv.

Kvitová si na případ najala předního českého advokáta Lukáše Trojana. „Jako odborník na trestní právo nově zastupuje Petru, a to proto, aby jasně definoval její pozici v trestním řízení, když ona je v celé záležitosti poškozená, na což se i někdy zapomínalo,“ sdělil mluvčí tenistky Karel Tejkal.

Sledovaný soud bude pokračovat odpoledne a pak v následujících týdnech a měsících. Obžalovanému hrozí za vydírání a porušování domovní svobody až dvanáct let vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované