Hlavní obsah

Přepis: Co přesně řekl Babiš o podílu Rusů na výbuchu ve Vrběticích

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš v sobotu oznámil šokující informace o tom, že na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích se podíleli členové ruské rozvědky GRU.

Článek

Přinášíme kompletní přepis tiskové konference, na které informace zazněly:

Andrej Babiš:

V pátek večer jsme byli informováni o závažných skutečnostech týkajících se bezpečnosti naší země. Informovali jsme dnes prezidenta Zemana o tomto případu a o navrhovaném postupu a prezident nám vyjádřil absolutní podporu.

Na základě jednoznačných důkazů získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničního areálu skladu Vrbětice v roce 2014. Při této explozi došlo k obrovským materiálním škodám, vážnému ohrožení a narušení životů mnoha místních obyvatel, ale především zde zahynuli dva naši spoluobčané, nic netušící nevinní otcové rodin.

Chtěl bych ocenit práci našich bezpečnostních složek, Policie České republiky, zejména Národní centrály boje proti organizovanému zločinu, které odvedly profesionální práci.

Tento případ dál šetří orgány činné v trestním řízení. Česká republika je svrchovaný stát a musí na tato bezprecedentní zjištění odpovídajícím způsobem reagovat.

Jan Hamáček:

Velmi mě mrzí, že takto zásadně utrpí česko-ruské vztahy, nicméně Česká republika musí reagovat. Jsme v podobné situaci jako například Velká Británie v případě pokusu o otravu v Salisbury v roce 2019.

Předvolal jsem si na 19. hodinu ruského velvyslance Zmejevského a oznámil jsem mu následující postup.

Jako ministr zahraničních věcí jsem se rozhodl vyhostit všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli našimi tajnými službami jasně identifikováni jako důstojníci ruských tajných služeb, tedy SVR a GRU. Do 48 hodin musí republiku opustit 18 pracovníků ruské ambasády.

Mimochodem to také osvětluje, proč jsem nemohl komentovat vaše dotazy na mou cestu do Moskvy. Byl jsem cílem mediální i politické kritiky, ale já jsem prostě nemohl postupovat jinak.

Společně s panem premiérem průběžně informujeme naše spojence v NATO a EU a žádáme je o podporu.

Reklama

Doporučované