Hlavní obsah

Přepište dějiny. Antarktidu objevili o tisíc let dříve, uvádí studie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Původní polynéští obyvatelé Nového Zélandu pravděpodobně objevili Antarktidu o 1 300 let dříve než západní civilizace.

Článek

Novozélandští Maorové podle nové studie objevili Antarktidu dříve než to učinila ruská expedice v první polovině 19. století. Historikové a vědci dlouho věřili, že nejjižnější kontinent objevovaly především západní civilizace. To ale vyvrací nová studie novozélandské University of Otago, zveřejněná tento týden v odborném Journal of the Royal Society of New Zealand. Podle ní se Maorové k Antarktidě přiblížili před více než tisíci lety.

Výzkumníci vycházeli především z dosud neprozkoumaných písemných podkladů mimo hlavní akademický a komerční proud a dále z dochované orální kultury. Přibližují tak například prvního člověka, co se vydal do antarktických vod.

Zjistili jsme, že polynéské příběhy o plavbě mezi ostrovy zahrnují i plavbu Hui Te Rangiora a jeho posádky do antarktických vod na lodi Te Ivi O Atea pravděpodobně na počátku 7. století.
bioložka a vedoucí výzkumu Priscilla Wehiová

Studie mimo jiné čerpá z ústní tradice předávání příběhů, které mezi maorskými komunitami kolovaly či vyřezávaných artefaktů, které dokládají dle vědců jejich cestovatelské, navigační a astrologické schopnosti. „Když si to všechno spojíte, je jasné, že existuje propojení s Antarktidou,“ uvádí dále Wehiová. „Maorové se v souvislosti s Antarktidou zapojovali různými způsoby a v rozdílných rolích,“ dodává.

Orální historii uchoval například SP Smith, píše britský The Guardian. Jeho zásluhou tak existují záznamy z roku 1899, kde Maorové popisují cestu po „monstrózním moři“ a kontinent popisují jako „holé skály bez vegetace, jejichž vrcholy prorážejí oblohu“.

V pozdější době, popisují vědci, byl za prvního Maora a zároveň Novozélanďana, který spatřil antarktické pobřeží považován mořeplavec Te Atu. Světově se přitom uvádí, že prvními objeviteli kontinentu byli v roce 1820 důstojník ruského námořnictva Fadděj Faddějevič Bellingshausen a admirál Michail Lazarev s posádkou.

Wehiová upozorňuje, že Maorové nejsou dostatečně v souvislosti s objevováním Antarktidy doceňováni, a to přesto, že se na výzkumech v oblasti podílejí. „Příběhy málo zastoupených skupin a jejich spojení s Antarktidou zůstávají nedostatečně zdokumentovány a uznány,“ dodává.

Reklama

Doporučované